Agentia Nationala de Administrate Fiscala a elaborat un nou model de formular, Formularul 225, destinat stabilirii platilor anticipate pentru castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare. Formularul se va folosi pentru castigurile obtinute dupa data de 1 iulie 2010.
Potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.58/2010, incepand cu 1 iulie 2010 a fost modificat regimul fiscal aplicabil castigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.
Incepand cu aceasta data, persoanele fizice, beneficiare de venit, au obligatia stabilirii trimestriale a castigului net/pierderii nete, calcularii si virarii impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.
Impozitul de plata/de restituit pentru perioada de raportare, reprezentand plata anticipata, se calculeaza de persoana fizica, beneficiara de venit, ca diferenta intre impozitul pe castigul net determinat la sfarsitul fiecarui trimestru si impozitul aferent trimestrului anterior.
Impozitul pe castigul net se stabileste la sfarsitul fiecarui trimestru, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net cumulat, la sfarsitul trimestrului de raportare.
Castigul net/pierderea neta se determina la sfarsitul fiecarui trimestru, ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul
trimestrului de raportare.
Pentru perioada 01.07-31.12.2010, la stabilirea platilor anticipate se vor avea in vedere numai castigurile si pierderile aferente tranzactiilor cu titluri de valoare efectuate incepand cu data de 1 iulie 2010.
Formularul 225 se va utiliza pentru declararea castigului net/pierderii nete si a impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil pentru castigurile obtinute din tranferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, incepand cu 1 iulie 2010.
Instructiuni de completare
Declaratia se depune de persoanele fizice care, in anul de raportare, au realizat castiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise si au obligatia stabilirii trimestriale a castigului net/pierderii nete, calcularii si virarii impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.
Nu exista obligatia depunerii declaratiei pentru trimestrul in care nu s-au efectuat tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, cu exceptia trimestrului IV, pentru care declaratia se depune in vederea determinarii castigului net anual/pierderii nete anuale.
Pentru anul fiscal 2010, determinarea castigului net/pierderii nete trimestriale se realizeaza pe baza tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, efectuate incepand cu data de 1 iulie
2010.
Declaratia se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, inscriind cu majuscule, citet si corect, datele prevazute de formular.
Termen de depunere:
- trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarui trimestru;
- ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia anterioara, prin completarea unei declaratii rectificative, pana la termenul prevazut de lege, situatie in care se va inscrie "X" in casuta special prevazuta in formular in acest scop.
Declaratia se completeaza in doua exemplare:
- originalul se depune la:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice;
- copia se pastreaza de catre contribuabil.
Declaratia se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Traducere engleza romana
Sursa: Avocatnet.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu