28 august 2010

Impozit PFA dupa iulie 2010

Avand in vedere noile masuri de impozitare luate de Guvern impreuna cu haosul provocat de acestea, va invitam sa aducem cateva clarificari asupra acestora.

Noile cuantumuri pe care orice PFA sau persoana care realizeaza venituri din drepturi de autor trebuie sa le achite sunt urmatoarele:

- Casa de Pensii: 10,5%

- Casa de Asigurari de Sanatate: 5,5%

- Agentia de Ocupare a Fortei de Munca: 0,5%

Baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie.

Achitarea contributiilor trebuie facuta in ziua depunerii formularelor fie la trezorerie, fie la bancă. Pe ordinul de plată trebuie specificate detaliile plăţii şi CNP-ul.

Avand in vedere ca doar aproximativ 5 – 10% dintre cele 500.000 de persoane vizate au depus declaratiile in cauza la ghisee pana la 25 august (in ciuda penalitatilor exorbitante mentionate de legislatie, de 2500 – 5000 lei), iata cum puteti proceda in continuare:

Situatia de la Casele de Pensii

Din cauza publicarii tarzie a formularelor ce trebuiau depuse, conducerea Casei de Pensii a anuntat ca toate declaratiile pot fi depuse si prin posta, impreuna cu o copie dupa cartea de identitate, cu confirmare de primire.

Mai nou, pe www.cpmb.rdsnet.ro se anunta ca declaratiile pot fi trimise si pe e-mail contracte.bucuresti@cnpas.org, impreuna cu urmatoarele documente:

1. Copie CI/BI titular

2. Procura sau imputernicire daca este necesar

3 Certificat de inregistrare fiscala (PFA)

4. Copie dupa decizia de impunere la circa financiara (unde este inregistrata persoana cu venituri suplimentare)

5. Declaratia pe propria raspundere ca detine venitul mentionat in declaratie.

Beneficiar Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti- cod fiscal 13601150

De asemenea, s-a anuntat ca nu vor fi aplicate penalitati pentru trimiterea cu intarziere a declaratiilor pentru pensii.

Situatia de la Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca

Si la agentiile pentru somaj declaratiile pot fi depuse prin posta. Totusi, nicio mentiune nu a fost facuta despre aplicarea penalitatilor, asa ca putem doar sa banuim ca acestea vor fi aplicate pentru intarzieri dupa data de 25 august.

Situatia de la Casele de Asigurari de Sanatate

CNAS a parut cea mai „indulgenta” dintre toate institutiile. Chiar daca in jur vuiau stirile ca trebuie ca toate persoanele care realizeaza venituri din PFA sau drepturi de autor, CNAS anunta ca ei se supun unei alte legi. Astfel, orice PFA este obligat sa se inscrie la CNAS, incheind contract de asigurare conform Ordinului CNAS nr. 617/2010.

Experţii fiscali spun că şi persoanele care au carte de muncă sunt obligaţi să plătească contribuţii de sănătate, însă reprezentanţii CNAS spun că, în cazul angajaţilor care sunt plătiţi, simultan, şi pe carte de muncă şi pe contracte de drepturi de autor, nu este nevoie de nicio declaraţie, pentru că angajatul, având carte de muncă, este deja un asigurat al sistemului. Totusi, persoanele ce obtin venituri din drepturi de autor au obligatia de a depune o declaratie la inceputul anului, urmand ca acestia sa plateasca trimestrial, in functie de veniturile realizate.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca se incearca dezvoltarea unui sistem informatic pentru inregistrarea declaratiilor online, si ca se asteapta ca acest sistem sa fie operabil din 25 septembrie, data dupa care se vor aplica si penalitatile despre care am auzit atat de multe. Prin urmare, asteptam sa vedem daca, intr-adevar, vom fi in stare sa implementam un sistem modern de colectare a declaratiilor, pentru a nu mai forta sute de mii de oameni sa stea lunar la cozi.


Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu