2 noiembrie 2010

Cultura organizationala element cheie pentru succesul unei companii

Cultura organizationala este un subiect din ce in ce mai discutat in ultima vreme. Cu toate astea cultura organizationala ramane un element ignorat de multi manageri din lumea intreaga, nefiind luata in considerare in construirea strategiilor pe care acestia le urmaresc. Chiar daca de cele mai multe ori aceasta poate spune foarte multe despre calitatea angajatilor si a leadershipului dintr-o companie, ramane, in pofida importantei, foarte greu de modelat.

Cultura organizationala poate fi inteleasa totusi ca fiind un fel de programare mentala colectiva care deosebeste membrii unei organizatii de membrii unei alte organizatii, avand ca elemente solutii proprii/ un mod propriu de a actiona in anumite situatii.
Conceptul de cultura organizationala se refera la tot ceea ce inseamna standarde colective de gandire, atitudini, valori, convingeri si obiceiuri care exista intr-o organizatie. In componenta culturala putem distinge unele elemente vizibile, cum ar fi comportamente si limbaj comun, dar preponderent avem componente mai putin vizibile (si mai greu de identificat in acelasi timp): standarde pentru ce inseamna a munci bine si a te comporta corect, despre “cum se fac lucrurile pe aici”.

Cultura organizationala se formeaza in primul rand datorita interactiunilor repetate intre membrii organizatiei, a aducerii in comun a credintelor si valorilor indivizilor care o alcatuiesc, desi exista factori modelatori puternici care o pot modela, cum ar fi: stilul de conducere si implicit modul de luare a deciziilor, nivelul de formalism, structura de organizare, politicile si know-how-ul si mai toate sistemele care ofera valoare si suport unui anumit tip de munca si unui anumit tip de comportament.

Promovand valori pozitive pentru organizatie si comportamente benefice, cultura organizationala poate deveni un adevarat catalizator pentru orice companie care ia aceasta componenta in serios. Pe de alta parte, o cultura organizationala contaminata cu valori negative si comportamente care nu sunt in concordanta cu directia companiei devine o problema reala pentru care managementul acelei companii (din moment ce intelege originea problemei) va trebui sa gaseasca solutii eficiente.

Cea mai dificila situatie pentru o companie este aceea in care exista o problema in mod vizibil la nivelul culturii organizationale, dar managementul companiei nu este capabil sa o identifice, neintelegand elementele care stau intr-adevar la originea situatiei din acel moment si neacceptand faptul ca “modul in care facem lucrurile pe aici” poate sta de foarte multe ori la baza reala a celor mai multor probleme grave care apar intr-o companie.

Astfel cultura organizationala, odata inteleasa, poate fi controlata si inclusa ca element esential la baza strategiei oricarei companii, asigurand acesteaia o dezvoltare constanta, sustinuta de catre cea mai importanta resursa dintr-o companie, angajatii.

Traduceri autorizate.
Traduceri legalizate.

Sursa: Manager.ro

27 octombrie 2010

Afacerile continua sa se dezvolte online

Costurile de administrare pe care le are un website dar si faptul ca poti ajunge la o audienta targetata determina companiile sa ia din ce in ce mai serios mediul online. Saptamana asta am asistat la doua astfel de exemple: titirez.ro si monsena.ro.

In ciuda numelui, titirez.ro nu este un site de recreere, ci un nou portal imobiliar romanesc, lansat de care va gazdui anunturi imobiliare. Site-ul va reprezenta un punct de intalnire intre cerere si oferta, intre jucatori si beneficiari, intre agentiile imobiliare si clientii finali.

Investitie de 1.500.000 de euro

„Suntem increzatori in potentialul pietei imobiliare romanesti si in oportunitatea de a dezvolta o afacere intr-o perioada in care piata stagneaza. Profesionistii spera la o usoara crestere a numarului tranzactiilor, in prima parte a anului viitor”, a declarat Gian Carlo Scalisi, Managing Director Titirez.ro.

Desi va cuprinde sectiuni clasice pentru o platforma online de tranzactii imobiliare, portalul aduce si noi concepte in piata, cum sunt inchirierea pe termen scurt (apart-hoteluri si apartamente de week-end) sau inchirierea comuna de apartamente pentru studenti.

„Platforma nu va permite postarea repetata a unei singure proprietati iar informatiile sunt actualizate la fiecare doua saptamani de catre echipele noastre. Astfel, dorim sa eliminam toti pasii neplacuti, inutili, complicati pe care-i experimenteaza orice persoana atunci cand interactioneaza cu domeniul imobiliar", continua oficialul.

Promovarea anunturilor postate se va face gratuit. Ofertele sunt traduse in mai multe limbi - in prima faza engleza iar pana la sfarsitul anului in germana, italiana si spaniola.

Obiectivul Titirez.ro este de a se clasa in top 50 site-uri din Romania in sase luni de la lansare. Titirez.ro are in prezent un numar de 40 angajati si are deja peste 70 de parteneri, jucatori importanti in piata, printre care Adama, Gis Imobiliare, Tiriac Imobiliare, CrossPoint sau MORE Real Estate SERVICES. Afacerea este o initiativa antreprenoriala si reprezinta o investitie peste 1.500.000 euro in primul an.
Site-ul este lansat de compania Imobiliare24 Digital Solutions, cu sediul central in Elvetia, activeaza de peste 13 ani in domenii precum marketinul online, generarea de trafic si search optimization.

Rebranding online pentru Monsena

Community BrandTailors, divizia de consultanta de branding digital si continut digital de brand a BrandTailors, a lansat Monsena.ro, site-ul care ofera solutii pentru idei arhitecturale indraznete. In cadrul procesului de consolidare a pozitiei pe mediul on-line a companiei Monsena, s-a impus regandirea site-ului companiei.

„Provocarea a fost sa gasim un concept care sa imbine functionalitatea cu design-ul corporatist si care sa fie, totodata, extrem de armonios”, a declarat Ionut Militaru, Project Manager.

Principiul noului site este de a activa ca un show-room in care cei interesati sa gaseasca intreaga oferta a companiei: de la materiale de constructie, pana la solutii de realizare a celor mai indraznete idei din domeniul arhitectura - constructii.
Scopul noii infatisari a Monsena.ro are la baza prezentarea celor doua linii de activitate ale companiei – fatade ventilate si acoperisuri faltuite, dar urmareste si comunicarea filosofiei companiei.
„Structurarea informatiei in site a fost regandita, pentru a veni in intampinarea utilizatorilor care isi doresc sa gaseasca informatie concreta, rapid si usor”, conchide Mihai Vulpie, Graphic Designer.


Traduceri autorizate.
Traduceri legalizate.

Sursa: Cariereonline.ro

13 octombrie 2010

Cum vor putea tinerii sa isi deschida o firma starter, cu ajutor de la stat?

Executivul a lansat in dezbatere publica si normele de aplicare ale OUG privind facilitatile acordate tinerilor care isi deschid o afacere, premierul Emil Boc declarand ca atat Ordonanta de urgenta cat si normele de aplicare vor fi aprobate in aceeasi sedinta a Guvernului, pentru a facilita aplicarea imediata a reglementarilor.

Primul-ministru Emil Boc a participat luni la Palatul Victoria, la consultarea publica pe marginea proiectului de Ordonanta de Urgenta privind stimularea infiintarii si dezvoltarii de microintreprinderi de catre intreprinzatorii tineri.

„Am propus un proiect de inspiratie europeana, care se regaseste in intreaga Europa, prin care sprijinim, prin modalitati legale si financiare tinerii pana in 35 de ani pentru a dezvolta afaceri in cadrul unui program mai amplu de sprijinire a mediului de afaceri, de sustinere a activitatii economice si de dezvoltare a Romaniei” a afirmat premierul Emil Boc la inceputul dezbaterilor.

„Programul are alocate in jur de 100 milioane de euro: 20 milioane de euro pentru anul 2010 si 80 de milioane pentru 2011, care sa acopere partea de garantii guvernamentale pe care statul le da pentru tinerii intreprinzator” a precizat premierul Emil Boc.

Seful Executivului a mai precizat ca, in functie de rezultatele acestui program, fondurile vor fi suplimentate in anii urmatori.

Proiectul se alatura celorlalte acte normative care contin reglementari menite sa stimuleze crearea de locuri de munca, exemple fiind schemele de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile sau ajutoarele de minimis.

Normele metodologice reglementeaza modul de acordare a facilitatilor pentru microintreprinderile nou infiintate si conduse de intreprinzatori tineri, care intentioneaza sa desfasoare, pentru prima data, activitate economica prin intermediul unei societati cu raspundere limitata, denumita microintreprindere “S.R.L. – i. D.” (“societate cu raspundere limitata – intreprinzator debutant”)

Inregistrarea microintreprinderii ¨SRL-ID¨ in registrul comertului :

a) intreprinzatorul debutant are obligatia sa ataseze in sustinerea cererii de inregistrare a microintreprinderii ¨SRL-ID¨ in registrul comertului documentele prevazute in Ordinul Ministrului Justitiei nr 2594 din 10 octombrie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor precum si declaratia pe propria raspundere
b) Dupa inmatricularea in registrul comertului a microintreprinderii “S.R.L. – i. D.” respectiv dupa inregistrarea in registrul comertului a oricaror modificari ONRC va transmite catre Agentie pe cale electronica datele aferente acestor inregistrari conform protocolului incheiat in acest sens.
c) operatiunile de inmatriculare conform OUG, cu ocazia constituirii microintreprinderii; sunt scutite de la plata taxelor de catre ONRC.
d) Agentia transmite institutiilor implementatoare, pe baza protocolului de colaborare, datele aferente inregistrarilor precum si modificarile generate de situatiile financiare semestriale si anuale pe perioada functionarii microintreprinderii ¨SRL-ID¨.

In termen de 10 zile lucratoare de la infiintare microintreprinderea “S.R.L. – i. D.” trebuie sa notifice prin posta electronica Oficiul Teritorial pentru I.M.M. si Cooperatie (O.T.I.M.M.C.) al Agentiei in a carui raza teritoriala isi are sediul, in vederea luarii in
evidenta.

Inregistrarea pentru obtinerea AFN.

a) Pentru a beneficia de alocatia financiar nerambursabila acordata prin Agentie, microintreprinderea SRL-ID, trebuie sa se inregistreze in aplicatia on-line disponibila pe siteul www.aippimm.ro.
b) Data la care este activa inregistrarea online se comunica pe site-ul Agentiei cu 5 zile inainte de la data inceperii procesului de inregistrare propriu-zis.
c) Inscrierea online se desfasoara in sesiune continua pana la epuizarea bugetului alocat Programului.
d) Fiecare microintreprindere “S.R.L. – i. D.” trebuie sa completeze online Planul de afaceri, regasit pe site-ul Agentiei, www.aippimm.ro.
e) Aplicatia software va genera automat solicitantului: un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii Planului de afaceri, punctajul obtinut precum si numarul de inregistrare.
f) Planul de afaceri corect si integral completat va putea fi transmis si inregistrat on line o singura data in cadrul aplicatiei, programul electronic de inregistrare online a Planului de afaceri nepermitand inscrierea de doua ori a aceleeasi microintreprinderi “S.R.L. – i. D.”.

Evaluarea planului de afaceri

a) Evaluarea planului de afaceri se face on line de catre aplicatia software care genereaza un punctaj pe baza criteriilor prevazute in Anexa la. Punctajul minim acceptat este de 60 de puncte.
b) Verificarea veridicitatii si coerentei informatiilor inscrise in planul de afaceri, inclusiv a legaturii activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza programul, se realizeaza de catre AGENtIE. Avizarea verificarilor si obtinerea unui punctaj minim acceptat conduc la aprobarea de principiu a finantarii planului de afaceri de citre Agentie. La institutia de credit vor fi transmise spre finantare, in limita bugetului anual, planurile de afaceri care obtin punctajul minim si care au fost avizate de Agentie in urma verificarilor conform art. 8 pct. b. Transmiterea planurilor de afaceri la institutia de credit se va face continuu pana la epuizarea bugetului programului.
d) Planurile de afaceri care solicita credit bancar se finanteaza de institutia de credit partenera conform criteriilor prevazute in normele de creditare ale acesteia si in normele de garantare ale FNGCIMM.
e) Echipamentele si utilajele achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi si nu se aplica, pentru acestea, amortizarea accelerata prevazuta in Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

Contractarea

a) Microintreprinderea “S.R.L. – i. D.” care solicita credit bancar va semna cu institutia de credit partenera Contractul de creditare si AFN in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii hotararii de aprobare a creditului.
b) Microintreprinderea “S.R.L. – i. D.” care nu solicita credit bancar va semna la sediul OTIMMC, in a carui raza teritoriala isi are sediul, Contractul de finantare in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii prin posta electronica a Notificarii privind acordul de principiu pentru finantare.
c) Microintreprinderea “S.R.L. – i. D.” va deschide conturi curente la institutia de credit partenera pentru derularea operatiunilor de incasari si plati, inclusiv utilizarea sumelor aferente AFN, Credit bancar sau aport propriu dupa caz.
d) Finantarea Planurilor de Afaceri se va face conform Conventiei de colaborare incheiata de Agentie cu institutia de credit partenera.
e) Aportul propriu in numerar al beneficiarului (unde este cazul), va fi varsat in contul curent deschis la institutia de credit partenera, urmand ca pentru fiecare cheltuiala eligibila efectuata sa se utilizeze in mod proportional dupa caz, cele doua componente de finantare (credit bancar minim 70% si AFN maxim 30% sau AFN maxim 30% si aport propriu minim
70%).
f) Beneficiarii AFN si / sau ai creditului bancar conform art. 5 trebuie sa depuna la Agentie, in termen de 10 zile lucratoare, dovada angajarii, cu contract de munca pe durata nedeterminata a cel putin 2 (doi) salariati.
g) Cheltuielile efectuate, inclusiv facturile emise inaintea incheierii Contractului de credit bancar si AFN cu institutia de credit partenera sau Contractul de finantare cu Agentia nu sunt eligibile.


Traduceri autorizate. Traduceri legalizate.

Sursa: Avocatnet.ro

11 octombrie 2010

Util: Afla ce afaceri au iesit din criza si se dezvolta

Investitie minima, angajati putini, costuri mici, potential mare de dezvoltare. Aceste ingrediente pot alcatui o reteta de succes in afaceri. Si in cele mai multe cazuri reteta functioneaza cu rezultate foarte bune chiar si in vremuri de criza.

Confirmarea vine de la cei care au deja deschise afaceri in domeniu:

"In primele noua luni am avut vanzari in crestere cu 55% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar luna septembrie este cu 20% peste luna august. Cu toate ca am avut cresterea TVA, septembrie a fost cea mai buna luna din an", a declarat pentru incont.ro, Radu Apostolescu, director de marketing eMAG.

Cu alte cuvinte, magazinele virtual au iesit din criza. Vanzarile lor sunt in crestere.

Explicatia pentru cresterea vanzarilor o gasim tocmai in strategia magazinelor online care se potriveste ca o manusa vremurilor prin care trecem.


Venirea crizei financiare, care a adus scaderi de venituri, i-a constrans pe consumatori sa caute cele mai mici preturi, oferte si discounturi. Pe acesta tendinta de consum s-au pliat cel mai bine magazinele online, care datorita faptului ca nu au costuri mari ( chirii, angajati, etc.) au putut reduce preturile mai mult decat magazinele clasice.Ca urmare, din ce in ce mai multi consumatori au ales sa profite de avantajele acestui mod de a face cumparaturile din fata calculatorului. Pe langa avantajul major al pretului mic, mai este si avantajul comoditatii.

Traduceri autorizate. Traduceri legalizate.


Sursa: Manager.ro

8 octombrie 2010

Apel umanitar: Micuta Maria are nevoie de ajutorul nostru!

Maria, fetita de 10 luni, care a a fost diagnosticata cu o forma rara de cancer, va pleca sambata spre Franta pentru a efectua operatia care i-ar putea salva viata.

Micuta sufera de neuroblastom, o tumora canceroasa care i-a afectat coasta stanga si deja a patruns in coloana vertebrala. Tumoarea se raspandeste foarte repede si exista chiar riscul ca Maria sa ramana paralizata.

Neuroblastomul, o forma rara de cancer, dar cea mai frecventa la copii, este o tumora maligna a glandei medulo-suprarenale sau, mai rar, a ganglionilor simpatici ai sistemului nervos autonom.

Maria trebuie sa fie operata cat mai urgent pentru a impiedica tumoarea sa se extinda si mai mult.

Conform ultimelor vesti de la Adriana, mama Mariei, sambata, 9 octombrie, vor pleca spre Franta la Institutul Gustave Roussy pentru a efectua operatia.

Costurile pentru operatie si recuperare nu se cunosc, inca, cu exactitate, pentru ca depind de rezultatele investigatiilor care vor fi facute de medicii francezi si de rezultatele biopsiei. Dar, din evaluarile preliminare, ele depasesc zeci de mii de euro, suma de care familia fetitei nu dispune.

Pana acum s-au strans 48.000 de euro si va multumim tuturor pentru donatii!

Haideti s-o ajutam pe Maria in continuare!

Daca doriti sa donati, urmatoarele conturi au fost deschise pentru Maria:

-pentru RON: contul RO84VBBU2513SM4642222790, deschis la Volksbank, sucursala SMB;
-pentru euro: cont RO69VBBU2511BU4642221102, deschis la Volksbank, sucursala Ghencea.

Titularul ambelor conturi este Adriana Sentes, mama Mariei.


Traduceri autorizate. Traduceri legalizate.

Sursa: Avocatnet.ro

ANPC: Amendamentele aduse de reprezentantii bancilor la OUG nr. 50/2010 afecteaza in mod grav consumatorii

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu este de acord cu amendamentele aduse de membrii Comisiei pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare a Camerei Deputatilor, in sedinta din 5 octombrie, printre acestea numarandu-se: reducerea amenzilor la jumatate fata de cele prevazute de OUG 50/2010, pastrarea comisioanelor si tarifelor prevazute in contractele de credit initiale si aplicarea dobanzii penalizatoare la sumele restante prevazute in contract.

Amendamentele la Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010, informeaza un comunicat de presa al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au fost propuse reprezentantii sistemului bancar.

Potrivit ANPC, printre amendamentele aduse la OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori se regasesc unele prevederi care afecteaza in mod grav consumatorii:

- perceperea de catre creditori a unui comision de retragere pentru sumele provenite din creditele acordate prin intermediul unui card (carduri de credit, descoperit de cont pe cardul de salariu);

- perceperea de catre creditori a unui comision de administrare cont curent concomitent cu perceperea unui comision de administrare credit. Se creeaza posibilitatea de a taxa de doua ori acelasi serviciu prestat consumatorului;

- aplicarea dobanzii penalizatoare la sumele restante prevazute in contract (inclusiv la dobanda si comisioane);

- anularea, in cazul contractelor de cesiune, a prevederii conform careia cesionarul era obligat sa aiba o persoana de contact in Romania. In acest fel, consumatorii ale caror contracte au fost cesionate unor societati din afara tarii raman fara posibilitatea de a rezolva eventuale probleme aparute pe parcursul derularii contractului, stiut fiind faptul ca ANPC nu poate verifica respectarea prevederilor legale decat pe teritoriul Romaniei. De asemenea, acelasi rezultat il are si faptul ca i se permite creditorului cedent sa nu notifice cesiunea consumatorului;

- pastrarea comisioanelor si tarifelor prevazute in contractele de credit initiale. Acest amendament elimina posibilitatea consumatorilor de a obtine in instanta anularea anumitor comisioane percepute abuziv, practic se legalizeaza comisioane considerate pana acum de catre instante ca fiind ilegale. Mai mult, asa cum este formulat respectivul amendament: “ratele nevariabile ale dobanzii, marjele nevariabile, comisioanele si tarifele din contractele de credit aflate in curs de derulare raman fixe la valoarea de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta” impune aplicarea retroactiva a unor reglementari care vor fi adoptate prin Legea de aprobare a OUG 50/2010, ceea ce incalca Constitutia Romaniei (data intrarii in vigoare a OUG 50/2010 a fost 21.06.2010, legea de aprobare este evident ulterioara);

- modificarea clauzelor aferente dobanzilor variabile prin raportarea la un indice de referinta, pastrandu-se nivelul de dobanda de la data conversiei. Avand in vedere faptul ca in ultimii doi ani dobanzile la credite au fost majorate succesiv intr-un mod netransparent in baza unor clauze considerate abuzive de catre instantele de judecata, amendamentul propus de Comisie anuleaza dreptul consumatorilor de a obtine in instanta corectarea acestor abuzuri. Desi reprezentantii creditorilor au afirmat public ca transpunerea dobanzilor existente in formula “indice + marja”, conduce la majorari viitoare de dobanzi, indicii de referinta Euribor si Libor fiind in prezent la minime istorice, totusi au solicitat completarea articolului din Ordonanta cu precizarea in mod expres a mentinerii nivelului de dobanda de la data conversiei;

- denaturarea sensului prevederilor Directivei europene. De exemplu, textul Ordonantei prevedea in mod expres, la art. 73 (2), costurile ce nu se includ in costul total al creditului. La lit. c) se specifica neincluderea in costul total al creditului a altor costuri, “in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa il plateasca, indiferent daca tranzactia este efectuata in numerar sau pe credit.” Prin amendamentele propuse, textul devine ambiguu iar transparenta in cazul calcularii costurilor ce revin consumatorilor dispare. Conform noii formulari, creditorul are libertatea sa ascunda costuri sub acoperirea sintagmei “alte costuri, in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa le plateasca, indiferent (...)”. Caracterul general al prevederii permite creditorului sa nu includa in costul total al creditului sume importante pe care imprumutatul le va afla eventual dupa incheierea fazei precontractuale sau chiar la data semnarii contractului;

- inducerea in eroare a consumatorilor prin permiterea comercializarii in acelasi spatiu comercial a bunurilor de consum si a serviciilor de creditare, chiar si in cazul in care nu este vorba de un contract de credit legat, desi consumatorului i se da de inteles ca exista o legatura intre comerciant si creditor;

- reducerea amenzilor la jumatate fata de cele prevazute de OUG 50/2010, ceea ce incalca prevederile Directivei conform careia sanctiunile aplicate trebuie sa fie eficiente si cu efect de descurajare. Este evident ca nivelul actual al sanctiunilor nu a avut un efect de descurajare, fiind frecvente situatiile in care creditorii ignora sanctiunile aplicate.

“Majoritatea amendamentelor propuse pana in prezent deturneaza sensul Ordonantei de Urgenta si sunt menite sa conserve dezechilibrul existent intre obligatiile si drepturile partilor din conventiile de credit”, se arata in documentul ANPC.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor precizeaza, totodasta, ca va sustine, in continuare, adoptarea legii intr-o forma cat mai apropiata de cea propusa.

“Respectarea drepturilor consumatorilor si crearea unui mediu concurential corect in domeniul serviciilor financiare sunt modalitatile optime de reluare a creditarii, de dezvoltare si crestere a profitului”, considera reprezentantii ANPC.

Traduceri autorizate.
Traduceri legalizate.

Sursa: Avocatnet.ro

7 octombrie 2010

Ordonanta pentru sprijinirea tinerilor care isi deschid o afacere va fi adoptata de Guvern

Actul normativ prin care se acorda o serie de facilitati tinerilor care doresc sa isi deschida o afacere va fi prezentat in dezbatere publica, urmand apoi a fi adoptat de Guvern, impreuna cu normele de aplicare, a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.

“Urmeaza ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului sa fie aprobata odata cu normele metodologice de aplicare a actului normativ, astfel incat programul sa fie imediat aplicabil, atat in 2010, cat si in 2011, perioada pentru care a fost conceput”, a declarat primul-ministru.

Inca din toamna anului trecut, Guvernul a promovat un proiect de lege prin care se instituiau o serie de facilitati fiscale pentru tinerii cu varsta pana in 35 de ani, care doreau sa isi deschida o afacere. Odata ajuns la Parlament, despre respectivul proiect nu s-a mai auzit nimic, ultimele informatii aparute fiind legate de faptul ca actul normativ primise un aviz favorabil de la Comisia de finanate a Camerei Deputatilor.

Astfel,, singura alternativa a Executivului pentru promovarea prevederilor promise este Ordonanta de Urgenta. Pe site-ul Ministerului de Economie puteti gasi, in prezent, in dezbatere publica, un proiect de OUG privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri, debutanti in afaceri.

Problema aparuta insa este generata de faptul ca Executivul a modificat prevederile vechiului act normativ, facilitatile acordate fiind drastic diminuate.

Facilitatile oferite de noul act normativ

In vederea stimularii micilor afaceri nou lansate de intreprinzatorii debutanti, microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant, beneficiaza de urmatoarele facilitati:

a) accesul prioritar, in conditiile legii, la inchirierea spatiilor pentru desfasurarea activitatii in cadrul structurilor de sprijinire a afacerilor (incubatoare de afaceri, parcuri tehnologice si de software);

b) accesul prioritar al salariatilor si asociatilor societatii, la orice forma de instruire, informare si documentare in domeniul afacerilor, organizata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si de unitatile din subordinea sau in coordonarea acestuia;

c) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de 4 (patru) salariati, angajati pe durata nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale.

d) scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si, respectiv, de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, potrivit Anexei 1 la Hotararea de Guvern nr. 113/2010 privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale;

e) primirea de consultanta, generala si/sau de specialitate, pe baza co-finantarii cheltuielilor aferente, din fonduri proprii si atrase;

f) obtinerea de credite bancare cu perioada de gratie sau de alte forme de finantare, in conditiile legii, pe baza accesului la garantii acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - IFN, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat pentru imprumuturile destinate realizarii productiei pentru export si investitiilor pentru extinderea si dezvoltarea propriei activitati;

g) ajutor de stat in cuantum de cel mult 20% din valoarea proiectului pentru implementarea caruia a intocmit un plan de afaceri agreat de o entitate finantatoare (banca, institutie financiara nebancara, fond de garantare), dar nu mai mult de 10.000 euro.

In forma anterioara a proiectului , faciliatatile acordate se concretizau in scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata in care societatea are calitatea de firma starter, cu posibilitatea prelungirii cu inca 2 ani, scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru 5 (cinci) salariati, angajati pe durata nedeterminata, pentru un venit impozabil nominal echivalent cu 500 euro.

Totodata, potrivit vechiului proiect , firmele starter beneficiau de inregistrarea societatii pe cale electronica, la ghiseul unic de la oficiul registrului comertului, iar garantiile acordate de FNGCIMM pentru creditele bancare ajungea pana la 90% din valoarea creditului solicitat.

Obligatii specifice firmelor starter

In afara obligatiilor stabilite prin actele normative in vigoare, aplicabile oricarui operator economic, microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant are si urmatoarele obligatii specifice:
a) sa notifice in scris, Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC) al Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM) in a carui raza de competenta isi are sediul, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la infiintare, in vederea luarii in evidenta si acordarii, potrivit legii, de asistenta, consiliere primara, instruire si sprijin;
b) sa angajeze, in cel mult 90 de zile de la infiintare, cu contract de munca pe durata nedeterminata _i sa mentina in activitate cel putin 4 salariati;
c) sa reinvesteasca integral profitul realizat in anul fiscal precedent si totodata, sa capitalizeze profitul astfel incat, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii, capitalul social al societatii sa atinga echivalentul in lei al sumei de 1.000 euro.

Microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant este obligata sa restituie, in termen de 30 de zile lucratoare de la comunicarea deciziei de impunere, contravaloarea integrala a facilitatilor acordate in temeiul prezentei ordonante, plus dobanda legala calculata de la data obtinerii si pana la data restituirii integrale a contravalorii acestora, in urmatoarele situatii:
a) cand, prin incalcarea prevederilor legii, microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant si/sau salariatii acesteia au beneficiat in mod necuvenit de respectivele facilitati;
b) cand activitatea microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant a fost suspendata sau a incetat voluntar;
c) cand microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant, sau active corporale ale acesteia au fost vandute ori transferate unei terte persoane fizice sau juridice.

Traduceri autorizate. Traduceri legalizate.

Sursa: Avocatnet.ro

5 octombrie 2010

10.000 de euro de la stat pentru tinerii care vor sa-si faca o afacere

Persoanele care au pana la 35 de ani si care nu au deti­nut niciodata o firma sau actiuni intr-o alta firma si care vor sa debuteze in afaceri vor primi garantii de stat pentru a obtine credite si ajutoare de stat nerambursabile in valoare de maximum 10.000 de euro, potrivit unei ordonante care urmeaza sa fie adoptata miercuri in sedinta de guvern.

Andreea Paul (Vass), consilier al primului-ministru spune ca firma care urmeaza sa se infiinteze trebuie sa aiba un asociat unic sau cel mult cinci asociati, toti debutanti in afaceri.

"Facilitatile propuse de ordonanta de urgenta implica un ajutor financiar nerambursabil de maximum 30% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru restul de bani necesari exista doua optiuni: fie vine cu resurse proprii, fie are nevoie de un credit bancar. Pentru a facilita accesul, statul va garanta maxim 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 80.000 de euro."

De asemenea, debutantii vor fi scutiti si de la plata taxelor pentru operatiuni efectuate de ONRC, respectiv 200 de lei. O alta facilitate o constituie scutirea de la plata CAS-ului datorat de angajator pentru maximum patru salariati.
"Pentru a obtine aceste facilitati, tanarul debutant are cateva obligatii: proiectul de investitii sa fie bancabil, sa angajeze minimum doi salariati, sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul obtinut si sa depuna semestrial un raport de progres la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (ANIPPIMM), autoritate care se afla in subordinea Ministerului Economie si care care va asigura managementul si implementarea proiectului", spune consilierul primului-ministru.

Tinerii antreprenori pierd facilitatile si returneaza integral catre stat finantarea daca timp de trei ani vinde sau cesioneaza o parte din actiuni altor persoane decat unor tineri debutanti.
Prioritare la finantare vor fi proiectele care vizeaza activitati productive si sunt excluse afacerile gen intermedieri financiare, consultanta, jocuri de noroc.
"Pentru tineri orice sprijin este important si consider ca o astfel de masura legislativa va improspata piata. Chiar daca este o perioada dificila, tinerii isi pot face un business daca este bine gandit, iar guvernantii ar trebui, pe langa aceasta masura, sa stimuleze si consumul", spune Dragos Sabareanu, partener al firmei Glassworks, companie care produce mobilier din sticla.
Normele de aplicare vor intra in vigoare in 15 zile de la data la care va fi adoptata ordonanta. Banii alocati de la bugetul de stat pentru finantarea tinerilor debutanti in acest an este de 1 milion de euro, suma care se afla alocata in bugetul Ministerului Economiei.


Traduceri autorizate.
Traduceri legalizate.

Sursa: Zf.ro

4 octombrie 2010

Firmele mari si mijlocii, obligate sa depuna online declaratiile fiscale, din 25 octombrie

Contribuabilii mari si mijlocii sunt obligati sa depuna online declaratiile fiscale incepand cu luna noiembrie, potrivit Ordinului ANAF nr. 2520/2010.

Ordinul ANAF nr. 2520/2010 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 670 din 1 octombrie 2010.

"Avand in vedere rezultatele implementarii metodei de depunere a declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta pentru marii contribuabili (cresterea gradului de conformare voluntara la 97%), cat si avantajele acestei metode de
depunere care se regasesc atat la nivelul agentilor economici, prin reducerea poverii conformarii, cat si la nivelul administratiei, prin reducerea cheltuielilor administrative si cresterea operativitatii procesului de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor, s-a propus introducerea obligativitatii depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National, pentru contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii" se arata in referatul de aprobare a actului normativ.

Astfel, prin acest nou act normativ, ANAF a decis introducerea obligativitatii depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National, pentru contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii, precum si pentru sediile secundare ale acestora.

“Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii, definiti conform reglementarilor in vigoare, precum si sediile secundare ale acestora au obligatia depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National.

Declaratiile fiscale se depun pe site-ul www.e-guvernare.ro, in conditiile prevazute in Hotararea Guvernului nr.1085/2003, cu modificarile si completarile ulterioare ”, se arata in proiectul de act normativ.

Ordinul intra in vigoare incepand cu obligatiile cu termen de declarare 25 noiembrie 2010

Potrivit Hotararii Guvernului nr.104/2010 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.1085/2003, depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National, reprezinta singura modalitate legala de transmitere in format electronic a declaratiilor.

Declaratiile fiscale prevazute in Anexa nr.2 din hotarare, pot fi depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in baza detinerii unui certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, inscris in Registrul furnizorilor de servicii de certificare, potrivit Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica.

Inregistrarea titularilor certificatelor calificate, in calitate de reprezentanti legali sau imputerniciti pentru semnarea declaratiilor fiscale, se efectueaza pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, conform dispozitiilor Capitolului III din Ordinul
ministrului finantelor publice nr.858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Potrivit prevederilor Capitolului 14 „Societatea informationala” din Programul de guvernare, prevazut in anexa nr.2 la Hotararea Parlamentului nr.39/2009 pentru acordarea increderii Guvernului, printre obiectivele de guvernare se numara dezvoltarea platformei nationale e-Romania si a Sistemului Electronic National (SEN), precum si cresterea la 70% a procentului firmelor care utilizeaza Internetul ca principal mijloc de interactiune cu institutiile statului.

In contextul situatiei economice actuale, ”Agentia Nationala de Administrare Fiscala are in vedere, pe de o parte, reducerea cheltuielilor administrative prin degrevarea organului fiscal de activitati care pot fi automatizate (primirea si procesarea declaratiilor), in conditiile existentei unor resurse de personal limitate la nivelul unitatilor fiscale, iar pe de alta parte, cresterea operativitatii procesului de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit Ministerului Comunicatiilor, odata cu implementarea acestui proiect, peste 30.000 de contribuabili vor putea, incepand cu luna octombrie, sa inlocuiasca ghiseele fizice cu cele virtuale.


Traduceri autorizate.
Traduceri legalizate.


Sursa: Avocatnet.ro

Masuri pentru sprijinirea firmelor: Compensarea din oficiu a datoriilor si dobanzi de intarziere mai mici

Guvernul a aprobat, prin OUG nr. 88/2010, un set de masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, printre care se numara si micsorarea cuantumului dobanzilor de intarziere si o procedura de compensare din oficiu a datoriilor, in cazul in care contribuabilul are de incasat bani de la buget.
OUG nr. 88/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 669 din 30 septembrie 2010.

Compensare din oficiu

Actul normativ propune reglementarea compensarii de drept, adica stingerea creantelor reciproce chiar in momentul cand creantele exista deodata, indiferent daca debitorii au sau nu cunostinta despre aceasta.

„Pana acum, acest lucru se facea la cerere, prin excelenta, acum am consacrat compensarea de drept a acestor creante”, a explicat premierul Emil Boc.

"ANAF va fi obligata ca in momentul in care un contribuabil are de incasat de la buget si are datorii, sa se faca compensarea din oficiu”, a explicat si ministrul Finantelor.

Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.

Creantele fiscale ale debitorului se compenseaza cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional.

Creantele fiscale rezultate din raporturi juridice vamale se compenseaza cu creantele fiscale ale debitorului reprezentand sume de restituit de aceeasi natura. Eventualele diferente ramase se compenseaza cu alte obligatii fiscale ale debitorului.

Daca legea nu prevede altfel, compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile.

In acest senst, creantele sunt exigibile:
a) la data scadentei, potrivit art. 111;
b) la termenul prevazut de lege pentru depunerea decontului cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, in limita sumei aprobate la rambursare prin decizia emisa de organul fiscal potrivit legii;
c) la data comunicarii, potrivit legii, a unei decizii de solutionare a cererii de restituire a accizei sau taxei pe valoarea adaugata, dupa caz;
d) la data comunicarii deciziei, pentru obligatiile fiscale principale, precum si pentru obligatiile fiscale accesorii stabilite de organele competente prin decizie;
e) la data depunerii la organul fiscal a declaratiilor fiscale rectificative, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de contribuabil;
f) la data comunicarii actului de individualizare a sumei, pentru obligatiile de plata de la buget;
g) la data primirii, in conditiile legii, de catre organul fiscal a titlurilor executorii emise de alte institutii, in vederea executarii silite.
(6) Compensarea se constata de catre organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu.

Organul fiscal competent comunica debitorului decizia cu privire la efectuarea compensarii, in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.

Dobanzi de intarziere mai mici
De asemenea, ordonanta de urgenta prevede diminuarea nivelului dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen de la 0,04% pentru fiecare zi de intarziere, fata de 0,05% cat este in prezent.

“Nivelul dobanzii de intarziere este de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere si poate fi modificat prin legile bugetare anuale”, se arata in OUG 88/2010.

Dobanzi si penalitati de intarziere in cazul compensarii

In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare, dobanzile si penalitatile de intarziere sau majorarile de intarziere, dupa caz, se calculeaza pana la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile.

Executarea silita

Totodata, actul normativ reglementeaza posibilitatea neinceperii sau suspendarii executarii silite in cazul in care contribuabilul are in curs sau depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal sau mai mare decat creanta fiscala pentru care s-a inceput executarea silita.

„Daca o firma are de primit bani de la stat nu se va mai declansa procedura de executare silita, sau se va suspenda, daca ea a fost inceputa, pentru ca nu este firesc ca o firma sa fie trimisa in faliment, daca are de primit bani de la stat, in urma prestatiilor pe care le-a efectuat. Prin aceasta modificare venim in sprijinul acelor firme care au de incasat bani si s-a deschis impotriva lor procedura de executare silita sau urmeaza sa se deschida procedura de executare silita”, a precizat premierul Emil Boc.

In cazul in care debitorul nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru
stingerea acestora, procedeaza la actiuni de executare silita, potrivit prezentului cod, cu exceptia cazului in care exista o cerere de restituire/rambursare in curs de solutionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala datorata de debitor.

Executarea silita se suspenda si in cazul in care, ulterior inceperii executarii silite, se depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala pentru care s-a inceput executarea silita. In acest caz, executarea silita se suspenda la data depunerii cererii.

Executarea silita se suspenda de drept si in cazul in care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta exista o cerere de restituire/rambursare in curs de solutionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala datorata de debitor. In acest caz executarea silita se suspenda la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Traduceri autorizate. Traduceri legalizate

Sursa: Avocatnet.ro

30 septembrie 2010

Impozitul minim, eliminat de la 1 octombrie 2010

Impozitul minim va fi eliminat incepand cu 1 octombrie 2010, urmand ca de la aceasta data sa se aplice impozitul pe profit. Decizia este stipulata intr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, potrivit declaratiilor primului-ministru, Emil Boc.

De asemenea, Ministrul Finantelor Publice a precizat ca, incepand cu 1 ianuarie 2011 impozitul minim va fi inlocuit cu un alt tip de impozit, pentru firmele care apartin zonei economice afectate cel mai grav de fenomenul evaziunii fiscale.

„Firmele vor plati pentru trimestrul trei impozitul minim in 25 octombrie, iar incepand cu 25 februarie, ele vor plati impozitul pe profit pentru trimestrul patru al anului 2010”, a mai afirmat Gheorghe Ialomitianu. Ministrul a precizat ca a primit mandat din partea Guvernului ca intr-o luna sa prezinte o varianta de act normativ privind impozitul forfetar.

Decizia luata de Guvern privind eliminarea impozitului minim si masurile care vor fi luate incepand cu 1 ianuarie 2011 fac obiectul consultarilor cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Alte acte normative pentru sustinerea mediului de afaceri, adoptate de Executiv

Tot in sedinta de miercuri, Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OUG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Actul normativ propune reglementarea compensarii de drept, adica stingerea creantelor reciproce chiar in momentul cand creantele exista deodata, indiferent daca debitorii au sau nu cunostinta despre aceasta.

„Pana acum, acest lucru se facea la cerere, prin excelenta, acum am consacrat compensarea de drept a acestor creante”, a explicat premierul Emil Boc.

"ANAF va fi obligata ca in momentul in care un contribuabil are de incasat de la buget si are datorii, sa se faca compensarea din oficiu”, a explicat si ministrul Finantelor.

De asemenea, ordonanta de urgenta prevede diminuarea nivelului dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen de la 0,04% pentru fiecare zi de intarziere, fata de 0,05% cat este in prezent. Premierul Emil Boc a apreciat ca „prin acest mecanism firmele aflate in dificultate beneficiaza de sprijin din partea statului”.

Totodata, actul normativ reglementeaza posibilitatea neinceperii sau suspendarii executarii silite in cazul in care contribuabilul are in curs sau depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal sau mai mare decat creanta fiscala pentru care s-a inceput executarea silita.

„Daca o firma are de primit bani de la stat nu se va mai declansa procedura de executare silita, sau se va suspenda, daca ea a fost inceputa, pentru ca nu este firesc ca o firma sa fie trimisa in faliment, daca are de primit bani de la stat, in urma prestatiilor pe care le-a efectuat. Prin aceasta modificare venim in sprijinul acelor firme care au de incasat bani si s-a deschis impotriva lor procedura de executare silita sau urmeaza sa se deschida procedura de executare silita”, a precizat premierul Emil Boc.

Premierul Emil Boc a mai anuntat ca Executivul a adoptat astazi o Hotarare de Guvern privind modificarea Hotararii Guvernului nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile, care vizeaza modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc si creeaza locuri de munca in Romania pot beneficia de ajutor de stat.

Actul normativ reduce pragul minim al conditiei de eligibilitate referitoare la valoarea investitiei, la minim 5 milioane de euro, si a locurilor de munca nou create de la 100 la 50, astfel incat sa aiba acces la aceasta forma de sprijin si IMM-urile.

De asemenea, se vor avea in vedere patru categorii de proiecte eligibile:
- investitii intre 5-10 milioane euro, inclusiv, si minim 50 de locuri de munca
- investitii intre 10-20 milioane euro, inclusiv, si minim 100 de locuri de munca
- investitii intre 20-30 milioane euro, inclusiv, si minim 200 de locuri de munca
- investitii care depasesc 30 milioane euro si minim 300 de locuri de munca

Seful Executivului a precizat ca, pentru 2010 mai sunt inca 65 de milioane de euro pentru firmele care genereaza afaceri in Romania si creeaza locuri de munca.

De asemenea, pentru facilitarea sprijinirii cat mai multor operatori economici, a fost extinsa sfera de cuprindere a categoriei costurilor eligibile prin introducerea costurilor legate de realizarea constructiilor in scop turistic si medical.

„Executivul depune toate eforturile pentru adoptarea de masuri economice care sa sprijine cresterea economica in anul 2011, estimata la 1,5-2%. Primul-ministru a anuntat ca sustinerea mediului de afaceri va continua si sub forma altor masuri legislative, iar saptamana viitoare Guvernul va adopta un act normativ pentru sustinerea firmelor intemeiate de catre tinerii pana in 35 de ani, care vor primi un sprijin din partea statului, sub forma garantiilor de stat si ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea afacerilor. Ma refer aici la tineri intreprinzatori care pana acum nu au avut posibilitatea sa dezvolte o afacere. Sunt absolventi de facultati si vor beneficia de sprijin din partea statului”, a mai declarat premierul Emil Boc.


Traduceri autorizate. Traduceri legalizate.

Sursa: Avocatnet.ro

29 septembrie 2010

Videoconferintele - sau cum reduc companiile costurile

Nu mai e nevoie de atatea calatorii de afaceri, au constatat managerii care, presati de reducerile de costuri, au gasit o cale de a tine legatura mai ieftin cu colegii lor din strainatate. Videoconferintele sunt pentru unii o solutie: de cand fac sedinte “la distanta”, costurile unor companii s-au redus considerabil.

"Pentru inceput vom intra in legatura directa cu o colega din Bulgaria si cu un coleg care se afla cu doua etaje mai jos. Vreau sa va arat cum functioneaza sistemul." Asa a inceput saptamana trecuta Cristian Popescu, directorul general al Cisco Romania, demonstratia unei videoconferinte. Discutia a avut loc intr-o sala special amenajata pentru asemenea tip de intalniri - peretii de culoare crem erau izolati fonic, suprafata unuia dintre ei fiind pe jumatate acoperita de un ecran. Pe masa din fata ecranului se afla dispozitivul, de forma unui telefon fix, ce permite conectarea participantilor la videoconferinta aflati in locuri diferite.

Aici se intalnesc managerii Cisco Romania pentru a comunica cu filialele din strainatate si a tine legaturile cu clientii si partenerii. La inceput, in anul 2007, compania a introdus sistemul de teleprezenta doar intern, intre sucursale, pentru ca mai apoi sa se extinda si la celelalte categorii. "Intr-o videoconferinta, dupa cinci minute, participantii incep sa uite ca se afla in fata ecranului si au senzatia de intalnire fata in fata", apreciaza Popescu, socotind ca la nivelul lunii trecute Cisco a avut peste 30.000 de conferinte de teleprezenta la nivel mondial.

"Eu unul particip de zece ori pe saptamana la acest tip de intalniri. Desi in ultima perioada am calatorit mai putin in interes de serviciu, nu imi pare rau, pentru ca deplasarile inseamna pierdere de timp si lipsa de productivitate", completeaza directorul Cisco. Alexandru Mina, coordonator de comunicare al Panasonic Romania, afirma in schimb ca el nu calatoreste mai putin de cand foloseste sistemul de teleprezenta. "Videoconferintele vin doar ca o completare a deplasarilor - ne ajuta sa verificam datele, sa aducem imbunatatiri. Nu au niciun dezavantaj", comenteaza Mina.

El tine sa sublinieze diferenta dintre teleconferinta si videoconferinta, ca grad de eficienta a comunicarii: "Prima este impersonala, substituie cu greu comunicarea fata in fata, in timp ce a doua te ajuta sa vezi persoanele cu care vorbesti, reactiile si gesturile lor. Eu particip la videoconferinte de doua-trei ori pe saptamana, insa la nivel de companie au loc si trei-patru videoconferinte zilnic". Si cei de la Procter & Gamble Romania au inceput sa foloseasca sistemul de videoconferinte din 2007, pentru intalnirile interne in cadrul P&G. In prezent, utilizarea acestui sistem s-a extins, inclusiv pentru diverse intalniri cu parteneri externi.

"Avantajele utilizarii sistemului sunt foarte variate", sustine Cornelia Sofronie Pitigoi, external relations manager, Procter & Gamble Romania, referindu-se la imbunatatirea productivitatii, a colaborarii intre echipe care se afla in locuri diferite, dar si la reducerea la nivel global a emisiilor de carbon (se reduce numarul calatoriilor) si nu in ultimul rand din punct de vedere personal: reducerea numarului de ore petrecut in calatorii de afaceri (mai mult timp dedicat familiei).

Conform mai multor manageri cu care am discutat, cresterea productivitatii s-a dovedit pentru ei unul dintre cele mai importante castiguri aduse de sistemul de teleprezenta. Timpul de calatorie, care de cele mai multe ori genereaza costuri mari, poate fi transformat in timp de lucru. In cazul Cisco, spre exemplu, de la introducerea sistemului in 2007 si pana in prezent au fost economisiti peste 550 de milioane de dolari. Si Computer Generated Solutions (CGS), companie de externalizare de servicii de relatii cu clientii, a redus cu 30-40% costurile de cand a adoptat sistemul de videoconferinte.
"Noi facem zilnic videoconferinte ca sa comunicam cu colegii de la Brasov. Asa pastram o relatie apropiata cu cei de acolo", a spus Vladimir Sterescu, director general la CGS, firma al carei sistem de videoconferinte a fost procurat de la compania americana Polycom, prezenta pe piata romaneasca din anul 2007. La nivel global, Polycom a avut anul trecut venituri de 967 de milioane de dolari, fata de peste un miliard de dolari in anul 2008.
Singurul dezavantaj al sistemului de videoconferinta este, potrivit lui Mina si Sterescu, costul aparaturii, care este cuprins intre 14.000 si 350.000 de dolari.

"Acolo unde insa cumpararea unui sistem de teleprezenta se poate amortiza rapid intr-o companie (avem unele care si-au amortizat investitia in sase luni), este un mod de a reduce clar costurile", afirma directorul Cisco, adaugand ca situatia economica actuala face ca toate afacerile sa isi puna problema eficientei.Vladimir Sterescu admite ca scopul initial al utilizarii sistemelor de videoconferinta a fost de a reduce cheltuielile. "Dar teleprezenta este si instrumentul cu cel mai mare impact atunci cand vine vorba de colaborarea in companii", considera Popescu.

Desi au fost diferite incercari la nivelul anilor 1960 de a impune videotelefonia, tehnologia la vremea aceea nu a permis ca rezultatul sa fie performant. Astazi comunicarea video e un fapt comun, indiferent ca este pe calculator sau pe telefonul mobil. In Romania, interesul pentru sistemele de videoconferinte a fost pana acum comparabil cu ce s-a intamplat la nivel international, cu nuanta ca in ce priveste intreprinderile mici, managerii acestora sunt mai reticenti, deoarece bugetul lor este foarte redus, conform sefului Cisco Romania.


Pe langa teleprezenta, elementele standard de colaborare in companii sunt e-mail-ul, intranetul si mesageria instant, la care s-au adaugat in unele cazuri si retelele sociale. "Mi-aduc aminte ca acum trei ani de zile am fost la o conferinta legata de serviciile de call-center la Marriott, unul din vorbitori a intrebat cate din persoanele prezente acolo au conturi pe Facebook si nu a ridicat nimeni mana. Astazi sunt peste un milion de utilizatori ai acestei retele in Romania", comenteaza directorul general al Cisco.


El foloseste pentru comunicarea interna retelele din interiorul companiei, dar in timpul liber este "consumator de retele celebre", dupa cum se autointituleaza. "Din punctul de vedere al jobului, Facebook este o modalitate de a colabora cu clientii. Pe plan personal pastrez legatura cu fostii colegi de liceu si de facultate. Utilizez Facebook de vreo trei ani", completeaza Popescu.

In plus, o parte din procesul de recrutare in multe companii se face acum pe retelele sociale. "Daca vorbim de retelele sociale, putem vorbi si de dezavantaje, precum pierderea de productivitate, cand angajatii petrec timp de lucru socializand online. Avantajele insa sunt mult mai mari pentru business. Companiile ar trebui sa-si faca programe in ce priveste utilizarea retelelor sociale, fiindca si angajatii vor vedea asta ca un lucru productiv", conchide Cristian Popescu.


Traduceri autorizate.
Traduceri legalizate.

Sursa: Business Magazin

28 septembrie 2010

Top 4 greseli de evitat in faza de inceput a afacerii

1. Pierdeti urma banilor.

O greseala obisnuita este ca intreprinzatorii la inceput de drum nu acorda suficienta atentie fluxului de numerar, circulatiei banilor in si dinspre firma.

In fiecare an o multime de companii care au produse foarte bune, care lucreaza cu specialisti excelenti in domeniu si care au clienti de invidiat sunt fortate sa isi inchida portile din cauza acestei greseli.

Chiar si afacerile profitabile se pot trezi in imposibilitatea de plata prabusindu-se in cateva secunde. Nimic nu este mai important decat sa supravegheati circuitul banilor in fiecare moment, mai ales la inceputul unei afaceri. Cu timpul, lucrurile intra intr-un fagas normal, se dezvolta anumite structuri si circuitul banilor este controlat mai riguros, de catre mai multi oameni. Dar la inceput, cand lucrurile sunt mai confuse, fraiele se pot scapa foarte usor.

2. Cate putin din toate, dar nimic de calitate.
idei de afaceri


Problema multor firme "tinere" este ca activitatea pe care o desfasoara nu este clar definita. Clientii vor sa stie cat se poate de limpede ce li se ofera si ce nu li se ofera.

Este foarte usor sa pierzi concentrarea pe un anumit domeniu sau produs, mai ales atunci cand vanzarile nu sunt in top si incerci sa storci fiecare leut de pe unde se poate. Acesta nu este un lucru rau in masura in care nu se pierde linia de baza a companiei si nu apar confuzii cu privire la produsele sau serviciile oferite de firma. Cu cate un leut obtinut din stanga si din dreapta este limpede ca nimeni nu se poate imbogati si nici o firma nu poate prospera.

Tendintele mondiale sunt spre specializare intr-un anumit domeniu, iar exemplul pe care specialistii il dau in acest caz este acela al unei persoane care face atac de cord si nu se duce la medicul de familie - un generalist, ci la cardiolog - un specialist. Clientii cred ca o companie concentrata pe un domeniu specific este mult mai buna decat o companie care pretinde ca exceleaza in mai multe domenii.

3. Faceti cheltuieli in loc de investitii.

Psihologia intreprinzatorului este un lucru extrem de interesant. Daca la inceput lucrurile au mers greu, dar situatia s-a reglementat pe parcurs, orice om de afaceri are tendinta sa creada ca lucrurile vor merge bine mereu. Incep cheltuieli pentru sedii luxoase, angajati de top, mobilier de birou, decoratiuni si altele asemenea, iar cand firma ajunge din nou la o perioada mai grea se vad "rezultatele".

Cei mai cumpatati au insa norocul ca intr-un moment sau sezon slab in domeniu sa o duca foarte bine, traind din rezervele adunate anterior si ocupandu-se de clienti la aceleasi standarde ca in perioadele de prosperitate. In felul acesta se castiga piata de la firmele mai putin prevazatoare.

Un lucru nu trebuie uitat: cheltuieilile si investitiile sunt doua modalitati de utilizare a veniturilor total diferite - a investi pentru a face afacerea sa mearga mai bine este una si a cheltui pentru a te simti mai bine in propria firma este cu totul altceva.

Dupa o perioada mai lunga de existenta modesta a firmei, dupa ce au fost depasite mai multe momente de criza merita intr-adevar ca fata afacerii sa se schimbe cu un sediu elegant, angajati mai multi si asa mai departe.

Reversul medaliei este zgarcenia, dar ca orice extrema nici aceasta nu este benefica. Cel mai bine este ca intreprinzatorul sa urmareasca unde se duce fiecare banut si sa fie cat mai cumpatat, pastrand un echilibru constant intre incasari si cheltuieli indiferent de sezon.

4. Incetati sa mai asimilati informatii noi.

Unul dintre cele mai bune lucruri pentru ca un intreprinzator sa isi sporeasca sansele de succes este sa isi bage bine in cap urmatoarea idee: de la fiecare persoana pe care o intalnesti ai cate ceva de invatat. Este crucial pentru un om de afaceri sa devina o masina de invatat - carti, reviste, emisiuni de radio si televiziune, internet, seminarii, intalniri ale oameilor de afaceri...

Invatamantul de lunga durata necesita resurse financiare si este greu de urmat pentru multi, mai ales ca rezultatele apar dupa foarte mult timp. Cei care urmeaza insa, o facultate in domeniul economic nu au decat de castigat. Odata iesiti de pe bancile facultatii insa incep sa gandeasca mult mai clar, inteleg mai mult din ceea ce vad si citesc, si viziunea asupra lumii afacerilor se schimba.

Greseala majora a intreprinzatorilor care prind gustul succesului este ca nu dau doi bani pe nici o scoala. Sigur ca o facultate nu este garantia reusitei in afaceri, dar este un mod de a te ridica peste medie, cu eforturi mai mici si batai de cap mai putine.

In final, diferenta dintre succes si esec, sau cel mai adesea intre succes si mediocritate este atitudinea care il face pe un intreprinzator sa inceapa cititul ziarului de dimineata cu stirile din economie, politica si social, lasand la urma sportul si divertismentul.

24 septembrie 2010

Boc: MFP are mandat de a elimina actuala forma a impozitului minim

Ministrul Finantelor are mandat pentru a elimina actuala formula si de a regandi impozitul minim in sensul orientarii lui spre un impozit cu adevarat forfetar, restrans doar la acele domenii unde evaziunea fiscala nu poate fi combatuta altfel, a declarat miercuri premierul Emil Boc, aflat la New York.

La sfarsitul lunii august, fostul ministrul de finante declara ca Guvernul va elimina impozitul minim incepand de la 1 octombrie, care de la inceputul anului viitor va fi inlocuit cu impozitul forfetar.

"Impozitul minim dispare de la 1 octombrie. Este o data certa. Pana la finele anului nu-l inlocuim cu nimic, dar pentru 2011 lucram la impozitul forfetar, care ar trebui sa fie introdus in ianuarie", declara fostul ministru Vladescu .

Insa, pana in prezent, desi mai e doar o saptamana pana la 1 octombrie, nu a fost elaborat niciun act normativ in acest sens.

650 de milioane lei la bugetul de stat, din impozitul minim

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in primul semestru al anului, impozitul minim a adus aproape 650 de milioane de lei la bugetul de stat.

Conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2009, contribuabilii in cazul carora impozitul pe profitul realizat este mai mic decat suma impozitului minim pentru transa de venituri totale corespunzatoare, prevazute in lege, sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume.

Pentru activitatea din trimestrele I si II ale anului 2010 totalul obligatiilor constituite prin declaratiile de impozite si taxe reprezentand impozit pe profit este de 997,2 mil lei, din care s-au realizat venituri totale in valoare de 649,6 mil.lei, ceea ce reprezinta un grad de conformare la plata de 65,14%.

Detaliat pe trimestre, situatia se prezinta astfel:

● pentru trimestrul I 2010 s-au depus un numar de 456.449 declaratii insumand obligatii totale de 518,7 mil.lei. Pana in prezent s-au incasat efectiv 325,5 mil.lei si s-au operat compensari cu alte impozite si taxe in valoare de 58,6 mil.lei, ceea ce reprezinta un total de 379,4 mil.lei , respectiv 73,14% din declarat.

● pentru trimestrul II 2010 s-au depus un numar de 427.261 declaratii insumand obligatii totale de 478,5 mil.lei. Pana in prezent s-au incasat efectiv 239,7 mil.lei si s-au operat compensari cu alte impozite si taxe in valoare de 30,5 mil.lei, ceea ce reprezinta un total de 270,2mil.lei , respectiv 56,47% din declarat.


Traduceri autorizate. Traduceri legalizate

Sursa: Avocatnet.ro

23 septembrie 2010

Idei de afaceri online: vreti informatia, puteti s-o platiti prin SMS

Cat costa o informatie disponibila pe internet? Teoretic, nu costa nimic. Practic, intr-o perioada in care problema platii pentru continut online e tot mai presanta, mai ales pentru companiile media, un sistem prin care sa fie taxate informatiile poate fi tocmai raspunsul la intrebare. Si nu e nevoie decat de un SMS.

Twitter se zbate deja de mai multa vreme sa gaseasca o sursa de venituri. Serviciul gratuit de microblogging, care permite oricarui utilizator sa publice mesaje scurte, de cel mult 140 de caractere, pare sa se rezume insa doar la publicitatea online, eliminand din discutie varianta unor conturi platite.

De aici a pornit si ideea antreprenorului roman Dan Boabes pentru NN.bb, o platforma de monetizare a continutului digital, indiferent ca este vorba despre stiri sau informatii publicate de consumatori pe bloguri si pe retele de tipul Facebook sau Twitter ori despre fotografii, melodii, aplicatii software si orice alt tip de fisiere. "Un astrolog care are cont pe Twitter si publica informatii acolo, spre exemplu, poate cere bani pentru acele informatii", sustine Boabes, fondatorul si directorul executiv al companiei de servicii interactive bazate pe mesaje text Simplus Invest.

Primul pas a fost inregistrarea unui nume de domeniu simplu, idee generata de un alt proiect la care lucreaza (un portal pentru copii), alegand astfel domeniul din Barbados, unde legislatia este insa destul de restrictiva si presupune ca persoana sau compania care inregistreaza un domeniu sa fie rezidenta in Barbados.

Din acest motiv, a fost nevoie de cateva luni pentru achizitia NN.bb, in conditiile in care toate procedurile au fost intermediate de o casa de avocatura. Jumatate de an si 50.000 de euro mai tarziu, investitie la care se vor mai adauga in urmatorul an cheltuieli operationale de peste 200.000 de euro, actualul NN.bb nu mai seamana foarte mult cu ideea originala si nici nu se mai leaga in mod neaparat de Twitter, desi utilizatorii serviciului de microblogging sunt printre potentialii clienti.

In sine, sistemul lui Boabes permite scurtarea unui link, asa incat sa fie mai accesibil pe Twitter unde un link foarte lung nu incape, dupa modelul mai cunoscutelor TinyURL, Bit.ly, Tr.im sau Sp2.ro. "Cele mai multe servicii de scurtare a link-urilor nu au insa un model de business in spate", spune antreprenorul, in timp ce pentru NN.bb a fost conceputa de la bun inceput o forma concreta de monetizare.

Desi este gratuit si nu presupune niciun fel de cost din partea utilizatorilor in afara de timpul necesar crearii unui cont, sistemul NN.bb permite practic vanzarea de continut pe internet, incasari care nu intra doar in buzunarul furnizorului de continut, ci si in conturile companiei.

Procesul este simplu: un utilizator care vrea sa vanda un anumit tip de continut foloseste sistemul pentru a asocia acelui fisier un pret si un link scurt care va directiona ulterior potentialii cumparatori spre pagina de internet potrivita. Iar plata se face printr-un SMS cu tarif special, care porneste de la un euro si poate ajunge la cel mult 20 de euro in retelele mobile din Romania, prag dincolo de care plata se face prin card bancar.

Din incasarile generate de un anumit fisier sunt retinute mai intai comisioanele operatorilor de telefonie mobila care proceseaza SMS-ul, care variaza in functie de companie, dar si de tara (in Italia, spre exemplu, operatorii retin 30% din valoarea platii), iar diferenta este impartita intre NN.bb si furnizorul de continut, acestuia din urma revenindu-i 80% din total.

In plus, exista si un sistem de afiliere care poate genera venituri suplimentare; un furnizor de continut va incasa 4% din vanzarile efectuate de un alt utilizator al sistemului, care si-a creat cont in urma achizitionarii continutului initial, si alte 2 procente din vanzarile afiliatilor acestui utilizator din urma, potrivit lui Boabes.

Traduceri autorizate. Traduceri legalizate

Sursa: Business Magazin

21 septembrie 2010

Fondurile europene atrase de Romania, aproape o cincime din banii disponibili in perioada 2007-2009, aproximativ cat suma alocata de UE Romaniei pe an

Sumele rambursate celor din mediul public si privat, care au fost selectati pe baza de proiecte pentru finantari europene, au ajuns la 4,5 miliarde lei (circa un miliard de euro) - potrivit datelor oficiale valabile la 31 august 2010. Aceasta inseamna aproape 20% din banii alocati in perioada 2007-2009 sau aproximativ 12% din alocarea 2007-2010. Practic, se poate spune ca, in sfarsit, aproape au fost cheltuite fondurile aferente anului 2007.

Ca punct de reper, alocarea financiara a UE, disponibila pentru 2007 este de 1,2 miliarde euro (Potrivit Cadrului Strategic National de Referinta -pagina 154). Platile efectuate de autoritati catre beneficiari, la 31 august 2010, de circa 4,5 miliarde lei, se apropie de aceasta suma.

Potrivit acelorasi date, in opt luni platile au crescut cu circa 2 miliarde lei, fata de cele 2,5 miliarde lei cat erau platite la finalul anului 2009. Aceasta inseamna un ritm mediu al platilor de circa 250 milioane lei pe luna. Pentru comparatie, 250 milioane lei poate insemna valoarea a doua proiecte majore de apa si canalizare sau de infrastructura locala.

Programul cu cea mai buna performanta este, din nou, Programul Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Pe acest program s-au facut plati de 1,7 miliarde lei pana la 31 august 2010.

Pe ultimul loc, ca de obicei, Programul Operational de Transport, cu 1,82% fonduri cheltuite.


Traduceri autorizate. Traduceri legalizate

Sursa: Euractiv.ro

20 septembrie 2010

Organizatie patronala a IMM: "70-80% din companii renunta la proiectele pentru care au castigat fonduri europene" / Propunere: scutirea de la plata TV

Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori si consultant in domeniul fondurilor europene a declarat vineri 17 septembrie ca din cauza dificultatii in a asiguira contributia proprie la finantarea proiectului, majoritatea companiilor renunta la proiecte. Acesta a avansat un procent de circa 70-80% - dintre companiile care au conexiuni cu Patronatul sau cu care colaboreaza firma sa de consultanta. In primavara, oficialii de la Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Economiei anuntau procente de contracte reziliate de pana la 30%, si isi exprimau ingrijorarea ca numarul rezilierilor va creste.

Florin Jianu a mentionat ca Patronatului Tinerilor Intreprinzatori a formulat mai multe propuneri pentru imbunatatirea procesului de derulare a proiectelor. Spre exemplu, acesta considera ca firmele ar trebui scutite de la plata TVA pentru achizitiile realizate in cadrul proiectului.

In plus, Consiliul National pentru IMM din Romania propune introducerea unui nou sistem de evaluare si monitorizare a personalului autoritatilor de implementare, constand in acordarea de stimulente in baza a 3 criterii valorice, raportat la rezultatele efective inregistrate de acestia, in activitatile de:
- evaluare (cu acordarea de stimulente de 10%)
- contractare (cu acordarea de stimulente de 15%)
- alocare efectiva de sume (cu acordarea de stimulente de 75%).

In acelasi timp, organizatia patronala propune acordarea de garantii guvernamentale pentru obtinerea de credite bancare pentru toti beneficiarii proiectelor aprobate (din fonduri structurale sau de la bugetul de stat) necesare co-finantarii, sustinerii investitiilor si asigurarii lichiditatilor necesare derularii lor.

Traduceri autorizate. Traduceri legalizate

Sursa: Euractiv.ro

Manageri: Tactici de negociere

Asigurati-va spatii de manevra si reduceti-le pe cele ale clientilor dumneavoastra

Cu cat sunt mai ample spatiile de manevra, cu atat mai mari sunt sansele de a ajunge la un acord favorabil. Este vorba deci de miza marjelor de manevra pentru protagonisti. Tactica negocierii urmareste sa ne extinda marjele de manevra si sa le reduca sau sa le stirbeasca pe ale clientului nostru. Sa vedem cum sa ni le dezvoltam pe ale noastre, fie ca este vorba de un singur interlocutor sau de mai multe persoane care decid.

Pentru aceasta, incepeti prin a face astfel incat spectrul de decizie sa nu vi se opuna si sa nu va minimalizeze puterea de decizie. Aveti grija ca ofertele dumneavoastra sa nu fie usor de comparat. Apoi, pretindeti mult - la inceput. De asemenea, debarasati-va de punctele slabe si folositi-va atuurile cum si cand doriti. Sa examinam tactica mai indeaproape.

Incepeti prin a delimita spectrul de decizie

Cine decide? Intrebarea este importanta pentru a evita eternal remarca ce impiedica finalizarea unei intalniri: "trebuie sa vorbesc cu Cutare...". Orice ar fi, este bine sa rezolvati aceasta problema din primele minute ale intrevederii. Se intampla rar ca interlocutorul dumneavoastra sa fie singur in cadrul structurii care il inconjoara. Incercati sa aflati cu cine imparte puterea de decizie. Care este ponderea fiecaruia? Acest lucru e valabil atat pentru persoanele fizice, in cadrul familiei, cat si pentru intreprinderi sau administratii.
Legume


De exemplu, pentru cumpararea unei masini, capul familiei face o alegere din punct de vedere tehnic (performante, consum) si fixeaza bugetul. Sotia intervine mai degraba la nivelul culorii. Copiii joaca un rol global de potentiali cumparatori (reperabil in vanzarea de masini monovolum). In mediul industrial, spectrul este adesea mai complex. Fiind vorba de un proiect, acesta are adesea un initiator. Sa spunem ca este persoana sau serviciul care a avut idea proiectului. Nu este vorba neaparat de beneficiar. Acesta din urma este utilizatorul, care intervine atat inainte, cat si dupa, pentru a-si da cu parerea si a valida diferitele etape cu privire la modul in care doreste sa-l foloseasca.

Conducerea generala, fara de care niciun proiect important nu ar putea fi dus la capat si nici nu ar avea un buget. Ea intervine in functie de importanta bugetului sau de valoarea strategica a proiectului pentru companie, la fel ca si in functie de caracterul sau exceptional si imprevizibil. Managerul de proiect are in sarcina supravegherea proiectului. Pe scurt, se ocupa de consultarea si coordonarea celor implicati, planificarea realizarii proiectului, controlarea avansarii sale. Cumparatorul intervine in negocierile de achizitie. In fine, acest evantai poate fi completat si cu un consiliu de administratie.

Analizarea acestui evantai (spectru), studierea raporturilor sale - inseamna, de asemenea, intelegerea influentei pe care fiecare poate, dincolo de organigrama, sa o exercite asupra celorlalti. Exista un lider? Ce presiune exercita el asupra grupului? Isi poate el schimba decizia? Etc.


Traduceri autorizate, traduceri legalizate

Sursa: Manager.ro

16 septembrie 2010

Cum se calculeaza CORECT dobanda dupa noua lege

Cu numai o zi inainte de expirarea "perioadei de gratie" pe care bancile au avut-o la dispozitie pentru modificarea celor opt milioane de contracte de credit, multi dintre clienti nu stiu cum ar trebui sa li se calculeze dobanda, care este metoda corecta de calcul si ce formulari din actul aditional sunt in conformitate cu Ordonanta 50.
Cum se calculeaza CORECT dobanda dupa noua lege

Legea este clara: incepand cu 21 iunie, dobanda va varia numai daca variaza indicele de referinta si atat. Si asta pentru ca formula de calcul in cazul contractelor cu dobanda variabila sau indexabila va fi formata din EURIBOR/ROBOR/LIBOR (in functie de moneda in care a fost contractat creditul) plus marja fixa a bancii.

In realitate, lucrurile nu stau chiar asa, iar modalitatea de exprimare a bancilor ii induce nu de putine ori pe clienti in eroare. Exista si acum nenumarate intrebari privind corectitudinea bancilor fata de clienti in stabilirea acestei marje.

De exemplu, cine a contractat un credit in 2007 a vazut cum de la an la an rata ii creste, poate fara nicio justificare. Iar acum tot acei clienti primesc o noua lovitura, pentru ca din dobanda majorata li se scade indicele public de referinta (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), iar marja astfel rezultata, care, atentie, va ramane fixa pe toata durata de derulare a creditului, este foarte mare.

Pentru ca este perfect legal ca din dobanda actuala sa se scada acel indice de referinta si sa rezulte marja. Formula e corecta, spun reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Iar daca in vechiul contract calculul se facea pe baza EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adaugau costurile interne ale bancii, atunci aceste costuri interne devin marja. Iar daca nu era trecuta nicio marja, asta nu inseamna ca marja era zero.

Un exemplu clar: daca ai avut initial o dobanda de 10%, iar ea a crescut la 14%, la un credit in lei, trebuia sa sesizezi ANPC in momentul cand ai observat majorarea. Pentru ca acum din 14% se scade ROBOR, care este in jur de 7%, deci iti rezulta o marja de 7%. Insa daca instanta stabilea ca banca a majorat abuziv dobanda si ramaneai cu 10%, acum marja era de 3%. Desigur, daca tu crezi ca dobanda a crescut nejustificat, poti merge si acum in instanta, insa fara ajutorul ANPC.

"Acesti consumatori ar fi trebuit sa depuna reclamatie in momentul cand le-au crescut ratele respective. Am avut consumatori care au reclamat anumite abuzuri, sa spunem, ale bancilor, care au majorat dobanzile fara nicio justificare si acele cazuri au fost transmise in instanta, unele s-au pronuntat, bancile au fost obligate sa anuleze respectivele clauze sau sa le modifice. In momentul de fata, avand in vedere prevederile Ordonantei, ANPC nu mai poate sa intervina in acest nivel al dobanzii, adica nu poate spune nici ca e mare, nici ca e mica. Asta doar instanta poate s-o faca", spune Irina Vasile, sefa serviciului financiar-bancar din cadrul ANPC.

O alta problema adusa in discutie de clienti se refera la mentionarea in actele aditionale a "ratei interne" a bancii si aparitia a doua marje fixe, in loc de una, asa cum se poate observa din actele aditionale ale ING, astfel ca dobanda reprezinta suma urmatoarelor:

- ROBOR/EURIBOR = indice public de referinta, ce va fi revizuit lunar, in prima zi lucratoare bancara a fiecarei luni;
- 2,25% = procent care va ramane fix pe toata perioada Creditului, cu exceptia cazului in care legislatia va impune modificarea acesteia si care reprezinta diferenta dintre valoarea Ratei interne de finantare a bancii si valoarea indicelui public ROBOR/EURIBOR (valorile avute in vedere sunt valoriile medii aferente lunii iunie 2010);
- marja = marja mentionata din Contractul de credit, care va ramane neschimbata pe intreaga durata a Creditului, cu exceptia cazului in care legislatia va impune modificarea acesteia.

"Am avut sesizari la modul de calcul al marjei, pentru ca au existat contracte in care aveam dobanda stabilita in functie de dobanda de referinta a bancii sau rata de referinta a bancii plus o anumita marja. Ulterior aparitiei Ordonantei 50, din acea rata de referinta trebuie scazut indicele si mai apare o marja intermediara. Aceea ori se adauga la marja deja existenta si atunci avem indicele clar plus o marja majorata sau avem indicele plus diferenta aceea dintre dobanda si indice si marja care exista initial in contract. Ambele cazuri sunt valabile, pentru ca nivelul dobanzii este acelasi, indiferent daca se majoreaza marja din contract sau exista o asa-numita marja intermediara", a explicat Irina Vasile.

Oficialii ING spun ca actele aditionale sunt in conformitate cu legea si ca formularea nu isi propune decat sa duca la implementarea unui mod transparent de calcul al dobanzii, ce poate fi urmarit de client.

"Consideram ca spiritul legii este respectat, intrucat odata cu aplicarea ordonantei, peste EURIBOR/ROBOR, nu exista decat elemente fixe. Prezentarea acestei valori fixe - si repet, ea ramane fixa pe toata perioada ulterioara a contractului - prin insumare sau prin rezultatul final, este o chestiune de forma si noi am ales-o pe cea care ni s-a parut cea mai transparenta", a declarat directorul de retail al ING Bank Romania, Maria-Cristina Matei.

"Aceasta rata trebuia acum calculata in functie de variatia EURIBOR. De aceea, a fost luata in calcul media indicelui EURIBOR pentru luna iunie, de 1,28%. De aici provine procentul de transfer de 2,25 puncte ca diferenta intre rata de referinta si media EURIBOR (plus rotunjirea in minus la multiplu de 0,25%, ceea ce a dus la o scadere aditionala a pretului). Clientii au fost informati de translatarea contractelor, astfel incat noul pret (egal in valoare sau chiar putin diminuat) are urmatoarea structura: rata de piata (media EURIBOR) plus 2,25 puncte (procent fix) plus vechea marja a contractului (procent fix)", a aratat Matei.


Traduceri autorizate, traduceri legalizate

Sursa: InCont.ro

De ce nu avem branduri puternice in Romania

Sa spunem lucrurilor pe nume: romanii nu au fost niciodata maestri in construirea unor marci puternice. Doar cateva zeci de nume autohtone au o rezonanta clara in urechea consumatorului, iar cele care au trecut de granitele tarii pot fi numarate pe degetele de la o mana. Morala brandingului bine facut pare acum mai actuala decat oricand, mai ales de cand frunza buclucasa de la Turism a readus in discutie o tema mai veche: cat de bine ne pricepem la branding?

Un produs sau serviciu isi creeaza o marca in care sunt investiti bani. Lumea trebuie sa auda de ea, sa il cumpere, sa il foloseasca, iar banii investiti sa se intoarca apoi la investitori. In cateva cuvinte, asa stau lucrurile in lumea celor ce fac branding, o lume bulversata in ultima saptamana de cea mai importanta campanie a anului - cea pentru crearea brandului de tara.

Pana sa inceapa discutiile in jurul elementelor care tin de strategie, coerenta a simbolicii sau estetica, au aparut altele, mult mai spumoase, legate de originalitatea logoului ales - o frunza, nu ca oricare alta, ci una care ar trebui sa simbolizeze esenta potentialului turistic al tarii. S-a spus ca desenul ar fi fost cumparat dintr-o banca de imagini, deci ca nu poate fi folosit, ca pentru el s-a platit enorm peste pretul normal si ca, oricum, nici nu spune mare lucru.

Chiar daca Elena Udrea, ministrul turismului, a spus ca aceste discutii nu au fost neaparat negative, ci au ajutat la popularizarea brandului, efectele pozitive nu sunt remarcate si de specialisti. "Personal, nu cred in varianta plagiatului, dar si daca, in cele din urma, se ajunge la concluzia ca totul este in regula din punct de vedere juridic si ca imaginea poate fi folosita, eu m-as gandi bine daca sa continuu cu acest brand de tara", spune Cosmin Alexandru, director asociat la Brandivia, desi crede ca anul acesta, Romania s-a prezentat cu "un brand bine facut si care permite sa fie umplut cu continut bun".

Fara sa dea un verdict clar asupra de-acum faimoasei lucrari incredintate consortiului THR-TNS pentru aproape 900.000 de euro, Aneta Bogdan, managing partner la Brandient, atrage atentia asupra unor aspecte de baza, precum justificarea costurilor prin rezultate. "Cei 73 de milioane de euro destinati campaniei de promovare pentru anii urmatori pot fi investiti cu profit pentru tara sau doar cheltuiti fara rost.

Pozitionarea nu inseamna diferentiere de dragul diferentierii, ci acea diferentiere sustenabila si relevanta, capabila sa sustina cresterea unei afaceri", crede Bogdan. "Nu este o tragedie ca un client sa se intoarca la consultant si sa-i ceara sa livreze si alte rute de diferentiere", adauga ea.

Controversa din jurul contractului cu un consortiu strain ai carui membri nici macar nu erau specializati in branding - detaliu ce i-a facut pe multi comentatori sa se intrebe de ce lucrarea n-a fost incredintata unor specialisti, in particular unora romani - pune in evidenta un adevar pe care nici oamenii ce se ocupa de branding nu se tem sa-l ascunda: Romania nu are marci locale puternice, nici competitive, ci niste marci mici, care in loc sa-si strige avantajele catre consumatori, abia daca le soptesc, iar toate au capatat amploare abia dupa ce au intrat sub umbrela unor investitori straini.

"Antreprenorii romani nu au avut o strategie pe termen lung: intentia lor nu a fost sa construiasca branduri puternice, ci o afacere solida, pe care, la un moment dat, sa o poata vinde.

Asa s-a intamplat ca acele branduri care ar fi avut potential nu s-au remarcat cat timp au fost romanesti, ci abia dupa ce au fost preluate", spune Cosmin Alexandru.

El da exemplul concret al comertului, cu constatarea ca suntem singura tara din Europa Centrala si de Est care nu are niciun lant autohton puternic de retail. Sau, mai bine spus, care nu mai are niciunul, dupa ce in ultimii patru ani au avut loc numeroase vanzari catre investitori straini, cea mai recenta fiind cea a lantului de supermarketuri Ethos, detinut de omul de afaceri Ioan Soloman, catre firma greaca Vismonto. Avem, deci, o bila neagra la acest capitol.

Pe de alta parte, marcile care inca mai apartin in totalitate unor antreprenori romani nu sunt suficient de capitalizate, la nivel de imagine. Topul celor mai puternice 40 de branduri romanesti, realizat de Brandivia si GfK, arata ca suntem devansati la multe categorii de produsele importate, in timp ce alte paliere ce ne-ar putea aduce mai in fata in top nici nu sunt remarcate. Piata berii si sectorul auto sunt destul de bine reprezentate. Si, totusi, din 40 de branduri puternice, majoritatea sunt straine, iar in top 10 se afla o singura marca romaneasca - Poiana.

E greu de crezut ca la urmatoarea centralizare de voturi vor fi mai multe branduri locale prezente, de vreme ce antreprenorii nu au campanii reale de pozitionare in piata. Alexandru vorbeste despre marci din electroretail, precum Altex sau Domo, dar si din industria bunurilor de larg consum, precum Agricola Bacau. Ele sunt exemple de afaceri care au potential de a-si crea un brand competitiv, dar n-au investit inca suficient de mult in acest scop. Cel putin in zona comertului cu electronice si electrocasnice, potentialul este urias, avand in vedere ca lanturile de magazine romanesti nu au parte de concurenta agresiva a multinationalelor. Putini sunt insa cei ce au aparut cu un mesaj clar de pozitionare, mai ales dupa ce puterea de cumparare a scazut, iar bunurile din aceasta categorie au fost primele afectate.

Desi recunoaste ca este destul de greu pentru un antreprenor local sa inceapa acum sa construiasca un brand de la zero si sa prinda din urma ceea ce altii au acumulat in ani de zile, Cosmin Alexandru spune ca sunt si avantaje pentru cei ce se gandesc acum sa-si defineasca pozitia in piata sau vor sa se repozitioneze. "Daca ai bani sa faci o campanie de branding sau rebranding, este o strategie foarte buna pentru ca acum, mai mult decat oricand, orice mesaj de acest gen se vede si se aude mult mai bine", este de parere seful Brandivia.

Aneta Bogdan de la Brandient duce argumentul si mai departe si spune ca astfel de initiative sunt stimulate de ceea ce s-a intamplat in economie. "Chiar companii foarte mari si care nu aveau o problema de imagine, precum Vodafone, s-au repozitionat pentru ca au inteles ca piata s-a schimbat si va ramane mult timp asa. Si, mai important, s-au schimbat consumatorii si bugetele lor disponibile."

Anul trecut, lectia despre care vorbeste Aneta Bogdan a fost invatata de mai multe companii, 2009 fiind un an surprinzator de aglomerat in campanii de branding si chiar rebranding. Companiile de asigurari au fost cele mai energice la acest capitol. Cu patru mari campanii de rebranding, 2009 a fost pana acum cel mai activ an pentru asiguratori la capitolul comunicare. Interamerican s-a transformat in Eureko, AIG in Alico, Unita in Uniqa, in urma preluarii, iar Groupama si-a facut oficial intrarea in piata, dupa ce a absorbit cele trei companii de asigurari de mici dimensiuni, Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia. Sigur ca fuziunile sau achizitiile genereaza campanii de acest gen in mod natural, dar si acestea au fost ocazii oportune pentru a iesi in fata si a transmite un mesaj.

Practic, ceea ce ar trebui sa faca antreprenorii romani inseamna mai mult decat sa construiasca o marca pe care oamenii s-o poata recunoaste atunci cand ii aud numele: e vorba de capacitatea de a crea un nume, o imagine, un logo si o poveste cu care consumatorii sa se poata asocia si care sa aiba puterea de a-i fideliza - in esenta, acelasi lucru pe care l-au facut Apple, CEZ din Cehia sau Lukoil din Rusia, iar la noi l-au facut Jolidon, Rompetrol sau firmele care au lansat marci ca Timisoreana sau Fulga. Topurile care circula de ceva vreme despre pozitionarea marcilor romanesti fata de cele straine, dar si ceea ce s-a intamplat de curand cu brandul de tara arata ca mai sunt multe lectii de marketing de invatat. Specialistii in imagine si promovare spun ca antreprenorii au inceput in numar tot mai mare sa deschida ochii si sa inteleaga mecanismele care transforma un produs anonim intr-unul memorabil. Daca e asa, atunci aceasta ar trebui sa se vada pe mai departe in investitii in marci romanesti, dincolo de inevitabilele campanii de rebranding ulterioare preluarii unor firme autohtone de catre altele straine.


Traduceri autorizate, traduceri legalizate

Sursa: Business Magazin

15 septembrie 2010

O piata europeana a instrumentelor financiare derivate mai sigura si mai transparenta

In cadrul actiunilor pe care le intreprinde pentru a crea un sistem financiar mai solid, Comisia Europeana a prezentat, miercuri, o propunere de regulament care vizeaza cresterea sigurantei si transparentei pietei instrumentelor financiare derivate negociate pe piete nereglementate (over-the-counter OTC). In acest proiect de regulament, Comisia propune ca informatiile privind contractele cu instrumente financiare derivate OTC sa fie raportate catre asa-numitele registre centrale de tranzactii si sa poata fi accesate de catre autoritatile de supraveghere.
De asemenea, toti ceilalti participanti la operatiunile de pe piata vor avea, la randul lor, acces la mai multe informatii. Comisia mai propune si compensarea prin intermediul contrapartidelor centrale (CPC) a contractelor standard cu instrumente financiare derivate OTC. Acest procedeu va reduce riscul de credit al contrapartidei, altfel spus riscul ca o parte la contract sa intre in incapacitate de plata. Propunerea Comisiei este in totalitate in spiritul angajamentelor asumate de UE in cadrul G20 si al abordarii adoptate de Statele Unite. Urmatorul pas este analizarea propunerii de catre Parlamentul European si de catre statele membre ale UE. Dupa adoptare, regulamentul se va aplica de la sfarsitul anului 2012.
„Pietele financiare nu isi mai pot permite sa arate ca in vestul salbatic. Instrumentele financiare derivate OTC au un impact considerabil asupra economiei reale, de la creditele ipotecare la preturile alimentelor. Lipsa unui cadru de reglementare pentru instrumentele financiare derivate OTC a contribuit la declansarea crizei financiare, cu consecintele dezastruoase pe care le resimtim cu totii. Propunem reguli care vor aduce mai multa transparenta si mai multa responsabilitate pe pietele instrumentelor derivate. Astfel vom sti cine ce face si cine ce datoreaza, si cui anume. In acelasi timp, vom lua masuri pentru a evita cazurile in care incapacitatea de plata a unei entitati individuale destabilizeaza un intreg sistem financiar, asa cum s-a intamplat in situatia colapsului Lehman”, a declarat Comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Principalele elemente ale propunerii

Mai multa transparenta: In prezent, raportarea contractelor cu instrumente financiare derivate OTC nu este obligatorie. Ca urmare, initiatorii politicilor, entitatile de reglementare, dar si participantii la operatiunile de pe piata nu au o imagine clara a activitatilor din acest sector. Propunerea Comisiei instituie obligatia ca tranzactiile cu instrumente financiare derivate OTC din UE sa fie inregistrate in baze de date centrale, numite registre centrale de tranzactii. Autoritatile de reglementare din UE vor avea acces la aceste registre centrale si, astfel, vor putea avea o mai buna imagine de ansamblu cu privire la datoriile fiecarei entitati si la beneficiarii acestor datorii si vor putea detecta din timp eventualele probleme, cum ar fi acumularile de riscuri.

In paralel, nou-infiintata Autoritate europeana pentru valori mobiliare si piete (European Securities and Markets Authority - ESMA) va raspunde de supravegherea registrelor centrale de tranzactii si de autorizarea sau retragerea inregistrarii acestora. De asemenea, registrele centrale de tranzactii vor avea obligatia de a publica pozitiile agregate pe tipuri de instrumente financiare derivate pentru ca toti participantii la operatiunile de pe piata sa aiba o imagine de ansamblu mai clara cu privire la piata instrumentelor derivate OTC.

Mai multa siguranta – reducerea riscurilor contrapartidei: In situatia actuala, participantii la tranzactii cu instrumente derivate OTC nu diminueaza suficient de mult riscul de credit al contrapartidei, cu alte cuvinte riscul de a inregistra pierderi ca urmare a faptului ca o parte nu efectueaza platile necesare la scadenta. Conform propunerii Comisiei, instrumentele derivate OTC standardizate (si anume cele care indeplinesc anumite criterii de eligibilitate predefinite, cum ar fi un grad ridicat de lichiditate) vor trebui sa fie compensate prin contrapartide centrale (CPC). CPC sunt entitati care intervin intre contrapartidele la o tranzactie, devenind astfel „cumparator pentru toti vanzatorii” si „vanzator pentru toti cumparatorii”. Prin aceasta masura se vor evita situatii de tipul celor in care colapsul unui participant la operatiunile de pe piata determina colapsul altor participanti, propagand astfel riscul la nivelul intregului sistem financiar. In cazul in care un contract nu indeplineste criteriile de eligibilitate si, prin urmare, nu este compensat prin CPC, trebuie sa se aplice alte tehnici de management al riscului (cum ar fi obligatia de a detine mai mult capital). Deoarece CPC vor prelua riscuri suplimentare, ele vor face obiectul unor cerinte de management stricte si al unor reguli organizationale si prudentiale armonizate, care sa le ofere siguranta. Printre acestea se numara normele in materie de guvernanta, controalele de audit, cerintele de capital mai stricte etc.

Mai multa siguranta – reducerea riscului operational: Piata instrumentelor financiare derivate OTC permite un grad ridicat de flexibilitate in stabilirea termenilor economici si juridici ai contractelor. Ca urmare, pe piata exista numeroase contracte complexe, special adaptate, care necesita in continuare multa interventie manuala in diverse etape de procesare. In acest fel creste riscul operational, altfel spus riscul de a se inregistra pierderi in urma unor erori umane, de exemplu. Propunerea Comisiei impune participantilor la operatiunile de pe piata obligatia de a masura, monitoriza si diminua acest risc, de exemplu prin utilizarea mijloacelor electronice pentru confirmarea termenilor contractelor cu instrumente financiare derivate OTC.

Domeniul de aplicare: Propunerea se aplica tuturor tipurilor de instrumente financiare derivate OTC. Se aplica atat firmelor financiare care utilizeaza instrumente derivate OTC, cat si firmelor nefinanciare care detin pozitii importante pe instrumente derivate OTC. De asemenea, propunerea se aplica in cazul CPC si al registrelor centrale de tranzactii. Pe de alta parte, insa, firmele nefinanciare (cum ar fi fabricantii) care utilizeaza instrumentele derivate OTC pentru a-si diminua riscurile care decurg din activitatile lor principale (de exemplu, hedging-ul comercial utilizat pentru a proteja impotriva variatiilor cursului de schimb) sunt scutite de cerintele de compensare prin CPC.

Un instrument financiar derivat este un contract incheiat intre doua parti cu privire la valoarea viitoare sau statutul activului aflat la baza sa (de exemplu, evolutia ratelor dobanzii, evolutia unei valute sau posibilitatea ca un debitor sa intre in faliment). Un instrument financiar derivat OTC este un instrument derivat care nu se tranzactioneaza la bursa, ci se negociaza privat intre doua contrapartide. In ultimul deceniu, utilizarea instrumentelor derivate a crescut exponential, iar tranzactiile OTC au contribuit cel mai mult la aceasta crestere.

In 2009, la sfarsitul lunii decembrie, valoarea notionala a pietei instrumentelor derivate OTC se ridica la aproximativ 615 trilioane de dolari, cu 12% mai mare fata de sfarsitul anului 2008, dar cu 10% mai mica fata de nivelul maxim atins in iunie 2008.

Cvasicolapsul Bear Sterns in martie 2008, falimentul Lehman Brothers la 15 septembrie 2008 si salvarea AIG la 16 septembrie au fost primele cazuri care au atras atentia asupra deficientelor de functionare a pietei instrumentelor financiare derivate OTC, piete pe care se tranzactioneaza 80% dintre instrumentele financiare derivate. In comunicarea sa privind redresarea economiei europene din martie 2009, Comisia Europeana s-a angajat ca, pe baza unui raport privind instrumentele financiare derivate si alte produse structurate complexe, sa adopte initiative pentru cresterea transparentei si pentru a oferi solutii la problemele legate de stabilitatea financiara.


Traduceri autorizate, traduceri legalizate

Sursa: Avocatnet.ro