2 noiembrie 2010

Cultura organizationala element cheie pentru succesul unei companii

Cultura organizationala este un subiect din ce in ce mai discutat in ultima vreme. Cu toate astea cultura organizationala ramane un element ignorat de multi manageri din lumea intreaga, nefiind luata in considerare in construirea strategiilor pe care acestia le urmaresc. Chiar daca de cele mai multe ori aceasta poate spune foarte multe despre calitatea angajatilor si a leadershipului dintr-o companie, ramane, in pofida importantei, foarte greu de modelat.

Cultura organizationala poate fi inteleasa totusi ca fiind un fel de programare mentala colectiva care deosebeste membrii unei organizatii de membrii unei alte organizatii, avand ca elemente solutii proprii/ un mod propriu de a actiona in anumite situatii.
Conceptul de cultura organizationala se refera la tot ceea ce inseamna standarde colective de gandire, atitudini, valori, convingeri si obiceiuri care exista intr-o organizatie. In componenta culturala putem distinge unele elemente vizibile, cum ar fi comportamente si limbaj comun, dar preponderent avem componente mai putin vizibile (si mai greu de identificat in acelasi timp): standarde pentru ce inseamna a munci bine si a te comporta corect, despre “cum se fac lucrurile pe aici”.

Cultura organizationala se formeaza in primul rand datorita interactiunilor repetate intre membrii organizatiei, a aducerii in comun a credintelor si valorilor indivizilor care o alcatuiesc, desi exista factori modelatori puternici care o pot modela, cum ar fi: stilul de conducere si implicit modul de luare a deciziilor, nivelul de formalism, structura de organizare, politicile si know-how-ul si mai toate sistemele care ofera valoare si suport unui anumit tip de munca si unui anumit tip de comportament.

Promovand valori pozitive pentru organizatie si comportamente benefice, cultura organizationala poate deveni un adevarat catalizator pentru orice companie care ia aceasta componenta in serios. Pe de alta parte, o cultura organizationala contaminata cu valori negative si comportamente care nu sunt in concordanta cu directia companiei devine o problema reala pentru care managementul acelei companii (din moment ce intelege originea problemei) va trebui sa gaseasca solutii eficiente.

Cea mai dificila situatie pentru o companie este aceea in care exista o problema in mod vizibil la nivelul culturii organizationale, dar managementul companiei nu este capabil sa o identifice, neintelegand elementele care stau intr-adevar la originea situatiei din acel moment si neacceptand faptul ca “modul in care facem lucrurile pe aici” poate sta de foarte multe ori la baza reala a celor mai multor probleme grave care apar intr-o companie.

Astfel cultura organizationala, odata inteleasa, poate fi controlata si inclusa ca element esential la baza strategiei oricarei companii, asigurand acesteaia o dezvoltare constanta, sustinuta de catre cea mai importanta resursa dintr-o companie, angajatii.

Traduceri autorizate.
Traduceri legalizate.

Sursa: Manager.ro