Pentru a deveni partenerul dumneavoastra de incredere, va oferim: traduceri juridice, traduceri tehnice, traduceri financiare, traduceri economice, traduceri bancare, traduceri resurse umane, traduceri medicale, traduceri web, traduceri IT, traduceri literare, traduceri subtitrari. De asemenea, va stam la dispozitie pentru traduceri autorizate si legalizate. Va invitam sa ne contactati!
31 august 2010
CNPAS: Aproximativ 34.000 de persoane cu venituri profesionale au depus Declaratiile de asigurare, pana la 30 august
Astfel, potrivit informatiilor publicate de CNPAS, cele mai multe declaratii au fost depuse in zilele de 25 si 26 august, in data de 25 august, fiind depuse aproximativ 13.000 de declaratii, iar, in 26 august, peste 8200.
Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, asa cum sunt definite de OUG nr. 58/2010, trebuiau sa plateasca, pana la data de 25 august, contributiile la pensie si somaj aferente castigurilor din luna iulie, in timp ce contributia la sanatate trebuie sa fie platita abia pe 25 ianuarie 2011.
Insa, pana la data 25 august, doar 3000 de persoane achitasera aceste contributii.
Potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan, persoanele care au achitat aceste datorii si dupa data de 25 august, inclusiv in saptamana 30-4 septembrie, nu vor plati penalizari.
"Penalizarile se fac din momentul in care stii pe cine trebuie sa penalizezi. Totul este ca oamenii sa participe la aceste bugete si ca ei sa poata beneficia de drepturile pe care le au in urma efectuarii acestor plati", a declarat Seitan.
De asemenea, pana la sfarsitul lunii septembrie, Ministerul Comunicatiilor va face posibila plata on-line a contributiilor pentru veniturile de natura profesionala prin portalul e-Romania.
Conform art. III din OUG nr. 58/2010, pentru orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
Baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.
Cotele contributiilor individuale sunt cele prevazute de lege pentru contributia individuala de asigurari sociale, pentru contributia individuala de asigurari pentru somaj, precum si pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.
Pentru veniturile de natura profesionala, contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste de persoana care le realizeaza la termenele stabilite in Legea nr. 95/2006.
Traduceri10.ro - Traduceri autorizate , traduceri legalizate
Sursa: Avocatnet.ro
30 august 2010
Societatea Academica din Romania cere abrogarea Ordonantei care impune declaratii si contributii pentru veniturile din activitati independente
Unul dintre argumentele principale prezentate in comunicatul SAR este acela ca OUG 58/2010 "nu va aduce la buget suma, de altfel modica, care este tinta Guvernului. Ea creste nepermis costurile de tranzactie atat pentru cetatean cat si pentru stat si, la o analiza reala, se vede ca e mai degraba costisitoare decat profitabila".
Explicatie:
- Erorile de conceptie si formulare vor genera un sir interminabil de procese unde contribuabilii vor invoca neclaritatea legii in apararea lor si vor cistiga. Aceasta harababura ar fi putut fi evitata daca OUG 58/2010 prevedea clar ca taxele sociale sunt datorate si pentru alte contracte decat cele de munca (ar fi putut fi enumerate expres acele contracte exceptate de la plata acestor taxe), fara a se folosi aceasta falsa constructie juridica a “reconsiderarii unui contract”.
- Pentru a se face o adevarata analiza
cost-beneficiu a acestei prevederi ar fi trebuit oricum calculat timpul de implementare pierdut de organele statului si de contribuabili, care depaseste cu mult beneficiile potentiale. Aceste costuri provin mai ales din frecventa lunara a platilor.
- In mod rezonabil, ar fi trebuit programata o singura plata pe an, la sfarsitul anului fiscal, si nu lunar si pentru fiecare contract in parte asa cum este prevazut in OUG 58/2010 si in normele de aplicare.
- In concluzie, OUG 58/2010 si normele sale de aplicare sunt un exemplu clar de reglementare aberanta si imposibil de aplicat, care saboteaza statul de drept. Faptul ca aceasta reglementare a putut trece de instantele de avizare ridica un serios semn de intrebare asupra capacitatii Guvernului. Cei care au redactat si au avizat aceste reglementari trebuie demisi neintirziat, iar ordonanta abrogata.
Euractiv.ro (http://www.euractiv.ro/index.html/articles|displayArticle?articleID=20912)
28 august 2010
Impozit PFA dupa iulie 2010
Avand in vedere noile masuri de impozitare luate de Guvern impreuna cu haosul provocat de acestea, va invitam sa aducem cateva clarificari asupra acestora.
Noile cuantumuri pe care orice PFA sau persoana care realizeaza venituri din drepturi de autor trebuie sa le achite sunt urmatoarele:
- Casa de Pensii: 10,5%
- Casa de Asigurari de Sanatate: 5,5%
- Agentia de Ocupare a Fortei de Munca: 0,5%
Baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie.
Achitarea contributiilor trebuie facuta in ziua depunerii formularelor fie la trezorerie, fie la bancă. Pe ordinul de plată trebuie specificate detaliile plăţii şi CNP-ul.
Avand in vedere ca doar aproximativ 5 – 10% dintre cele 500.000 de persoane vizate au depus declaratiile in cauza la ghisee pana la 25 august (in ciuda penalitatilor exorbitante mentionate de legislatie, de 2500 – 5000 lei), iata cum puteti proceda in continuare:
Situatia de la Casele de Pensii
Din cauza publicarii tarzie a formularelor ce trebuiau depuse, conducerea Casei de Pensii a anuntat ca toate declaratiile pot fi depuse si prin posta, impreuna cu o copie dupa cartea de identitate, cu confirmare de primire.
Mai nou, pe www.cpmb.rdsnet.ro se anunta ca declaratiile pot fi trimise si pe e-mail contracte.bucuresti@cnpas.org, impreuna cu urmatoarele documente:
1. Copie CI/BI titular
2. Procura sau imputernicire daca este necesar
3 Certificat de inregistrare fiscala (PFA)
4. Copie dupa decizia de impunere la circa financiara (unde este inregistrata persoana cu venituri suplimentare)
5. Declaratia pe propria raspundere ca detine venitul mentionat in declaratie.
Beneficiar Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti- cod fiscal 13601150
De asemenea, s-a anuntat ca nu vor fi aplicate penalitati pentru trimiterea cu intarziere a declaratiilor pentru pensii.
Situatia de la Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca
Si la agentiile pentru somaj declaratiile pot fi depuse prin posta. Totusi, nicio mentiune nu a fost facuta despre aplicarea penalitatilor, asa ca putem doar sa banuim ca acestea vor fi aplicate pentru intarzieri dupa data de 25 august.
Situatia de la Casele de Asigurari de Sanatate
CNAS a parut cea mai „indulgenta” dintre toate institutiile. Chiar daca in jur vuiau stirile ca trebuie ca toate persoanele care realizeaza venituri din PFA sau drepturi de autor, CNAS anunta ca ei se supun unei alte legi. Astfel, orice PFA este obligat sa se inscrie la CNAS, incheind contract de asigurare conform Ordinului CNAS nr. 617/2010.
Experţii fiscali spun că şi persoanele care au carte de muncă sunt obligaţi să plătească contribuţii de sănătate, însă reprezentanţii CNAS spun că, în cazul angajaţilor care sunt plătiţi, simultan, şi pe carte de muncă şi pe contracte de drepturi de autor, nu este nevoie de nicio declaraţie, pentru că angajatul, având carte de muncă, este deja un asigurat al sistemului. Totusi, persoanele ce obtin venituri din drepturi de autor au obligatia de a depune o declaratie la inceputul anului, urmand ca acestia sa plateasca trimestrial, in functie de veniturile realizate.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca se incearca dezvoltarea unui sistem informatic pentru inregistrarea declaratiilor online, si ca se asteapta ca acest sistem sa fie operabil din 25 septembrie, data dupa care se vor aplica si penalitatile despre care am auzit atat de multe. Prin urmare, asteptam sa vedem daca, intr-adevar, vom fi in stare sa implementam un sistem modern de colectare a declaratiilor, pentru a nu mai forta sute de mii de oameni sa stea lunar la cozi.
Succes!